Sari la conținut

Agrement printre bălţile de petrol

Nici nu a fost recepţionată încă lucrarea de amenajare a lacului Curiacul că a şi apărut o problemă. Apa lacului este urât mirositoare şi are o culoare închisă.

"Pe luciul apei sunt urme vizibile de substanţă uleioasă iar culoare şi mirosul greu al apei sugerează clar că aici există o problemă a cărei sursă, susţin localnicii, ar fi infiltraţiile de petrol şi produse petroliere provenite din instalaţiile sparte şi nereparate de la fosta rafinărie din Câmpina", relatează Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

"Miros de petrol există, într-adevăr şi vine şi deasupra lacului. Acum de unde o fi, nu se poate şti. Ştim ce a fost înainte, că venea de la fosta rafinărie, de acolo cred că este", spune un localnic.

"Atât cât a funcţionat fabrica existau, într-adevăr, probleme cu misrosul, ceea ce deversau în lac" spune alt localnic.

Constructorul lacului nu neagă această variantă deşi susţine că atunci când a amenjat zona a intervenit cu utilaje care au curăţat fundul lacului.

"Aceste produse probabil că erau dinainte. Necazul este că până acum nu s-a observat, pentru că totul era acolo sub orice critică. Pur şi simplu e ceva care se antrenează din tecut, adică o fostă conductă spartă, ceva care nu are nicio legătură cu deversarea" spune Florin Constantinescu - director firmă constructoare.

Primăria susţine că substanţele care contaminează lacul provin chiar din gospodăriile localnicilor din zonă care, în lipsa unei canalizări, deversează clandestin apa menajeră direct în lac.

"În urma analizelor efectuate cu chimişti de la Institutul de Petrol şi Gaze din Câmpina şi am solicitat şi sprijinul operatorului de Servicii Apă Canal proba de apă prezintă caracteristicele unei ape menajeră",  a precizat Felicia Olteanu - şef Serviciu Administrarea Domeniului Public

Localnicii neagă însă teoria.

"Este exclus. Aşa ceva nu există, nu are cum, pentru că nu există niciun fel de conductă care să ajungă în lac", spune un localnic.

Primarul, la rândul lui, spune că problema este veche şi nu are nicio legătură cu activităţi comerciale sau industriale actuale.

"Lacul există de foarte multă vreme, aşa zisa lui poluare există tot de foarte multă vreme, cu nişte produse petroliere, dar în nici un caz nu afectează sănătatea oamenilor, iar mai nou acuma, din câte am constatat, după o analiză chimică făcută, această substanţă care apare deasupra împreună cu nişte alge, ca nişte plachete, se pare că este un "spalat" care a fost folosit de fabrica de ciorapi pentru spălarea ciorapilor" a precizat Laurenţiu Tiseanu - primarul din Câmpina .

Lucrările de amenajare a lacului au început acum doi ani şi vor fi recepţionate săptămâna viitoare. Autorităţile vor curăţa lacul chiar şi de trei ori pe săptămână până când apa va fi complet limpezită.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache

Pe aceeași temă