Sari la conținut

Airbus îşi deschide fabrică la Ghimbav

Fabrica ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 27.000 de metri pătraţi, pe un teren dat în concesiune de IAR Ghimbav. Aici ar urma să se producă elicoptere Super Puma MK1, folosite în misiuni de luptă şi transport ale forţelor aeriene. Compania Airbus Helicopters a început deja recrutarea, ba chiar şi pregătirea viitorilor specialişti.

"Deja avem un student care se află în Franţa pentru a se pregăti şi a activa în noua întreprindere industrială, mai mulţi studenţi au participat la interviu şi au fost deja selectaţi în vederea angajării", a declarat Gheorghe Oancea, profesor al Universităţii Transilvania Braşov. 

În prezent, în halele de la Ghimbav ale Airbus Helicopters se modernizează şi se întreţin alicoptere folosite în toată lumea. În cel mult doi ani, de pe poarta fabricii de aici vor ieşi însă aparate de zbor extrem de performante. Specialiştii militari spun că clicopterele din familia Super Puma sunt recunoscute pentru aspectul robust, capacitatea foarte bună de ridicare a încărcăturii și abilitatea de operare în condiții de mediu ostile.

"La sfârşitul anului 2016 fabrica ar trebui să fie gata, iar în 2017 cam ar trebui să înceapă producţia şi undeva la finalul anului 2017 să fie realizat şi primul elicopter", a precizat Sorin Encuţescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Grupul EADS din care face parte şi Airbus Helicopters este al doilea jucător de pe piața aeronautică la nivel mondial. Elicopterele modernizate la Ghimbav au ajuns în Africa de Sud, Orientul Mijlociu, Africa, America de Sud, dar şi în Marea Britanie.