Ajutor pentru victimele violenţei domestice. Autorităţile locale au creat un fond din care vor suporta costul certificatului medico-legal

Data publicării:
AGRESATE

De cele mai multe ori, victimele violenţei domestice nu ştiu care este primul pas pe care trebuie să-l facă pentru a scăpa de situaţia în care se află. Şansa multor femei o reprezintă organizaţiile neguvernamentale. Cu ajutorul lor multe femei au decis să îşi ia viaţa de la capăt şi să se despartă de cei care le abuzează.

"Am renăscut, am o viaţă, sunt om. Nu îmi este ruşine cu cine sunt. Am drepturi... Acum ştiu că am drepturi! Dumnezeule, e o altă viaţă! Sunt şi eu om! Credeţi-mă, simţi că renaşti. Vezi lumea cu alţi ochi. Îţi dai seama că ai o valoare", spune o victimă

"La nervi nu îţi mai poţi controla stările şi atunci faci rău celor din jur, îţi faci ţie şi s-a pierdut totul. De ce rişti totul? Aşa mai bine rişti totul să îţi cauţi dreptatea şi liniştea", povesteşte o altă victimă.

Ca să vină în ajutorul victimelor violenţelor în familie, autorităţile locale din Braşov au creat un fond din care să suporte de la bugetul local contravaloarea certificatelor medico-legale. Astfel, în propunerea de buget pe 2015, au fost alocaţi 1.000 de lei în acest sens, suma urmând să fie suplimentată dacă va fi nevoie. Propunerea prevede încheierea unui protocol cu Institutul de Medicină Legală, astfel ca banii să nu fie acordaţi victimelor, ci să fie decontaţi ulterior direct către IML.

"Am considerat că este de datoria noastră ca să alocăm din bugetul local o mică parte, e vorba de o sumă nu foarte mare, ca să putem să plătim certificatele medico legale acestor femei care sunt victime ale violenţei domestice", Adina Durbacă - viceprimar municipiul Braşov.

Potrivit legislaţiei în vigoare, victimele violenţei domestice beneficiază şi de asistenţă juridică gratuită, iar împreună cu această facilitate acordată de municipalitate, cazurile de violenţă în familie ar putea fi diminuate. Pentru a avea succes însă, aceste măsuri trebuie consolidate.

"După ce vor face acest demers, vor scoate certificatul acesta medico-legal, vor face plângere la poliţie, dacă nu se mai intervine şi din alte direcţii, ele se vor întoarce în căminul conjugal. Deci alături de agresor, care are diferite măşti.", Liliana Iacob - psiholog

"În anul 2014 am avut un total de 83 de sesizări, dintre care 13 au beneficiat după aceea de protecţie în cadrul centrului pentru violenţă din subordinea direcţiei. Restul cazurilor au fost consiliate şi acompaniate în reechilibrarea situaţiei lor de viaţă", Cristina Simion - şef serviciu, DGASPC Braşov

Potrivit INSCOP  66% dintre români cred că statul ar trebui să înăsprească legislaţia privind violenţa în familie. Alţi 25,8% cred că statul ar trebui mai degrabă să aplice legislaţia existentă.

Reporter: Liviu Beju
Operatori: Lucian Păculea, Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri