Sari la conținut

Amenzi pentru listele electorale

Săptămâna trecută, la nivelul filialei centru, angajaţii Autorităţii Electorale Permanente au desfăşurat controale în 11 localităţi.

Autoritatea Electorală Permanentă vrea să se asigure că Registrul Electoral este la zi, pentru a evita scandalurile legate de persoanele decedate care încă mai apar pe listele electorale. Aproape după fiecare scrutin, în ultimii ani, apar contestatari ai rezultatelor alegerilor, care susţin că pe liste apar persoane decedate, în locul cărora votează altcineva.

Cu toate astea, nu toate primăriile s-au asigurat că au listele electorale actualizate. În urma controalelor celor AEP primăriile din cinci localităţi, din Alba şi Sibiu, au primit avertismente, iar una, din comuna braşoveană Sânpetru, s-a ales şi cu o amendă. Primarul de aici a plătit din buzunarul propriu o mie de lei, pentru că două persoane decedate nu erau excluse din liste. Eroarea, se pare, a fost generată de lipsa de personal din primărie.

"Persoana care a fost pe stare civilă a găsit un serviciu în Braşov şi a plecat. După părerea mea este nedreaptă, pentru că, dacă am avea un număr mare de persoane...M-am supărat puţin, dar a fost şi vina mea", a declarat Ioan Rusu - primarul comunei Sânpetru.

Printre primăriile sancţionate de angajaţii Autorităţii Electorale Permanente se numără şi cea din localitatea Şpring, judeţul Alba. Aici, primarul nu a reuşit să radieze o persoană decedată în termenul legal de 24 de ore, deoarece aceasta murise în afară ţării, iar demersurile în astfel de situaţii durează.

"Părerea mea este că legea este destul de proastă şi ar trebui modificată pentru că sunt situaţii de rea voinţă când pur şi simplu se întârzie voit, sau din neglijenţă în serviciu, dar sunt şi situaţii, cum am avut o şi noi pe aceasta, când decesul este în străinătate şi până te asiguri că este decedat, până ajung hârtiile care să ateste acest lucru se întârzie şi se ajunge la încalcarea legii", spune Daniel Rusu, primar Şpring.

Controale de acest fel se desfăşoară în toată ţara.

De săptămâna viitoare, după ce vor termina controalele, funcţionarii Autorităşii Electorale vor începe instruirea primarilor pentru pregătirea alegerilor prezidenţiale.

Pe aceeași temă