Ancheta continuă la Dacia

Data publicării:
ANCHETA COPII

Mai mulţi copii de la Centrul de Plasament din Dacia au refuzat să mai ia tratamentul prescris de psihiatru. Se simţeau rău, adormeau în timpul orelor la şcoală şi i-au alarmat chiar şi pe profesori.

"Unu sau doi copii au refuzat medicaţia, ea se dădea în prezenţa asistentei , asistenta le administrează. (Din ce cauză au refuzat, le dădeau anumite stări?) Da, fie era agitat , fie era foarte bleg", Daniela Luca - director adjunct DGASPC Braşov.

Şefii centrelor de plasament din care au fost transferaţi patru copii la Dacia, în toamna lui 2015, nu îşi explică de ce acum aceştia se poartă ciudat. Ei au fost mutaţi pentru a avea condiţii mult mai bune.

"Aveau medic, aveau asistent medical, aveau logoped, aveau de toate, era altceva", Gabriela Burulean - şef Centru de Plasament Tărlungeni.

Directia de Sănătate Publică a cerut acum o reevaluare a copiilor.

"În cel mai scurt timp posibil medicul curant care îi monitorizează pe copii ne va da prezenta aceasta evaluare. În cazul în care medicul consideră şi că ar fi nevoie de o reevaluare din punct de vedere psihiatric atunci se va solicita consult de specialitate", Lavinia Buvnariu - director DSP Braşov

Numai ca medicul de familie din comuna Jibert, care îi avea pe copii în evidenţă, a anunţat acum o lună că nu se mai ocupă de ei. De altfel, doctorul a declarat reporterului Digi24 că a pus la îndoială tratamentul prescris de medicul psihiatru acestor copii.

ONG-urile care monitorizează centrele de plasament întăresc ideea că uneori tratamentul le face mai mult rău decât bine acestor copii.

"De cele mai multe ori, din cauza suprapopulării acestor centere, a personalului indolent sau suprasolicitat de atribuţii, atunci aleg calea cea mai simplă şi anume administrarea de sedative cu efecte extrem de grave asupra acestor tineri pentru ca ei să poată sta liniştiţi", Mădălina Turza, preşedinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. 

La Dacia a ajuns şi Corpul de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului. Rezultatul anchetei va fi facut public săptămânile viitoare.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri