Angajaţii Poştei se pregătesc de proteste

Data publicării:
POSTASI

Elena Tudorache este factor poştal de 8 ani, iar în ultimul an şi jumătate volumul ei de muncă s-a dublat. Acum se ocupă de aproape 2.000 de familii dintr-un cartier al Braşovului şi are zile în care lucreaza si 10 ore. Salariu pe care îl primeşte la sfârşit de lună abia dacă depăşeşte 1.000 de lei.

"Un spor de grupă pentru că este o greutate foarte mare. Eu, azi, cel puţin 30 de kilograme de facturi am avut şi cred că ar trebui să se dea spor la poştă pentru cei care cară. Mergem pe frig la -30 grade, vara la căldură", Elena Tudorache, factor poştal.  

Situaţia nu este cu mult diferită nici pentru funcţionarii care lucrează cu publicul la ghişee. Salariile mici, condiţiile uneori insalubre din oficiile poştale şi lipsa unei reţele tehnologice bine pusă la punct îi afectează pe toţi anagajaţii.

"Lipsa aparaturii necesare, imprimantele vechi, materiale, pixuri, capse, tot ce e necesar pentru activitate şi lipsa personalului", Andreea Constantinescu, oficiant poştă. 

În judeţul Braşov este cea mai mare platformă de expediţie din ţară. În cele 116 subunităţi poştale lucrează 532 de oameni. Cu toţii cer ca drepturile lor să fie respectate, să aibă salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă.

"Factorul poştal, chiar dacă foarte multă lume nu ştie, trebuie să fie şi sociolog, să stea de vorbă cu toată lumea şi jurist, să cunoască prevederile codului de procedură penală, de procedură civilă", Codruţ Bejenaru, diriginte oficiu poştal Braşov. 

Pentru că oamenii care lucrează la poştă sunt din ce în ce mai puţini, anagajţii nu îşi mai primesc nici zilele de concediu şi asta pentru că nu are cine să îi înlocuiască. La nivelul judeţului Braşov, anul 2015 s-a încheiat cu 2.100 de zile de concediu neefectuate. Şi acestea nu sunt singurele nemulţumiri.

"Acordarea de prime, normarea personalului în funcţie de necesităţi, neangajarea personalului în momentul la care se vacantează un post prin pensionare sau plecare cu demisie", Ştefania Butunoiu, lider sindicat filiala Braşov ASLPR.

Reprezentanţii sindicatului Direcţiei de Poştă Braşov au înaintat revendicările către conducerea societăţii în luna februarie, iar în perioada următoare vor face acest lucru şi către Guvern. Dacă cererile lor vor rămâne fără raspuns, poştaşii din toată ţara se vor reuni în Capitală pentru a protesta.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri