Antrenamentele merg ca pe roate

Data publicării:
ANTRENAMENTE SANIE

Printre case şi maşini, pe o stradă din satul Copăcel, copiii se antrenează pentru campionatul naţional. La pregătire au fost şapte elevi. Au venit nerăbdători la punctul de antrenament care este de fapt o stradă din sat. Aici, antrenorul a găsit o pantă acceptabilă pentru exerciţii, aşa că strada a fost declarată pistă pentru sanie.

Deşi este vară, este singurul sezon când copiii se pot da cu sania. I-au fost îndepărtate lamele, i-au fost ataşate roţi, iar antrenamentele decurg ca într-o zi de iarnă. În sezonul rece însă, copiii sunt obligaţi să facă doar antrenament fizic, în sală.

"În perioada rece, din păcate, patinele acestei sănii rulează numai pe gheaţă, nu pe zăpadă. Ori noi nu avem o pârtie în judeţul Braşov pe gheaţă", spune Ioan Crâznic - antrenor.

În jur de 20 de copii, din satele învecinate Făgăraşului vin săptămânal la antrenamentele de pe uliţa satului. Deşi se antrenează doar de un an, rezultatele nu au întârziat să apară. Daniel Mesaroş are 12 ani, iar la ultima competiţie naţională de sanie pentru juniori a obţinut locul 5. Acum se antrenează intens, pentru că ţinteşte un loc pe podium.

"Eu am ales sania pentru că este un sport frumos şi relaxant", spune Daniel.

Antrenamentele nu sunt deloc uşoare. Copiii trebuie să-şi imagineze pista cu viraje, să simuleze plecările de pe loc, sau să se prindă imaginar de mânerele de pornire. Ba mai mult, au la dispoziţie doar o singură sanie performantă, primită de la federaţia de bob şi sanie. De multe ori antrenamentele sunt oprite de ploaie, sau de maşinile care trec pe drum. Dar chiar şi aşa, elevii nu se descurajează. Şi au chiar şi sprijinul localnicilor care locuiesc pe uliţa de antrenament.

În ţară există o singură pârtie pentru copii specială pentru bob şi sanie, în masivul Parâng, din Petroşani. Iar copiii au acces la ea doar în perioada competiţiilor. Pârtia pentru adulţi este în Sinaia, dar aici nu au mai fost făcute investiţii majore de mult timp, iar pârtia se degardează.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Zoltan Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri