Anul 2013, presărat cu proteste

Data publicării:
RETROSPECTIVA PROTESTELOR

Primăvara lui 2013 a început cu proteste în judeţul Covasna. 85 din cei 310 angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă Covasna au rămas fără un loc de muncă ceea ce a însemnat că opt localităţi au rămas fără factori poştali. Din judeţul Braşov 109 angajaţi au fost disponibilizaţi, dintre care 92 s-au trecut singuri pe lista de concedieri.

"Administraţia doreşte să pună presiuni asupra salariaţilor pentru ca aceștia să plece din sistem fără să primească acele salarii compensatorii care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă", a spus Cornel Radu - lider de sindicat Poşta Covasna.

La începutul lunii iunie a venit rândul angajaţilor Regiei Autonome Braşov să intre în grevă generală pe motiv că salariile nu le-au fost mărite de ani buni. Cele peste 200 de mijloace de transport în comun au rămas în garaje, astfel că braşovenii şi turiştii au fost nevoiţi să meargă pe jos sau cu taxiul.

Angajaţii au reluat activitatea, după aproape două zile de grevă, timp în care pierderile companiei s-au ridicat la aproape 200.000 de lei. Ulterior, conducerea RAT a decis ca toţi şoferii care au intrat în grevă să suporte pierderile din acea zi.

Tot în vară a început şi seria protestelor faţă de exploatările miniere de la Roşia Montană. Timp de aproape trei luni, în fiecare duminică zeci de protestatari s-au adunat şi au mărşăluit prin oraş cu pancarte. Manifestaţiile nu au fost lipsite de incidente. Mai mulţi tineri au blocat străzile din oraş şi au fost amendaţi de către jandarmi.

Şi elevii s-au făcut auziţi în 2013. Zeci de tineri din judeţul Covasna au protestat faţă de neplata abonamentelor de transport până la şcoală. Numai în judeţul Covasna sunt peste 3.000 de elevi navetişti. Datoriile Ministerului Educaţiei s-au ridicat la aproape două milioane de lei.

În luna iulie protestele au continuat, însă de această dată la Făgăraş. Zeci de angajaţi ai combinatului Nitramonia au ieşit în stradă în mai multe rânduri, iar în final au ajuns în greva foamei. Totul,din cauză că nu şi-au mai primit salariile de mai bine de două luni.

"Am demarat o acţiune de strângere de semnături de împuternicire a sindicatului pentru a o acţiona în instanţă societatea, în vederea recuperării sumelor restante", a declarat  Lucian Cupu - lider de sindicat Nitramonia.

Toamna a venit tot cu proteste la Braşov. Atât profesorii cât şi cadrele medicale au intrat fie în grevă japoneză, fie şi-au încetat activitatea pentru câteva ore. În lunile octombrie şi noiembrie, autocarele au făcut naveta până la Bucureşti, unde mii de protestatari din ţară si-au spus păsurile in fața clădirii Guvernului.

Luna noiembrie a lui 2013 a fost una dificilă şi pentru angajaţii Direcţiei de Servicii Sociale. Ei au fost anunţaţi că trebuie să restituie statului sume importante de bani, pe motiv că timp de trei ani au primit sporuri ilegale. Urmarea: angajaţii au intrat în grevă.

Anul 2013 a fost unul încordat, mai ales pentru angajaţii statului. Mulţi au ieşit în stradă şi şi-au spus nemulţumirile, dar cu toţii speră că 2014 va fi un an mai bun şi mai prosper.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri