Apă caldă cu porţia, la Întorsura Buzăului

Data publicării:
CENTRALA INTORSURA BUZAULUI-1

Familia Toma plăteşte lună de lună factura la furnizorul de apă caldă. De o lună, însă, apa caldă s-a oprit, aşa că oamenii se descurcă cum pot.

" În lipsa apei calde încălzim, ne spălăm, că trebuie să ne spălăm, să gătim, să spălăm vase, dar deocamdată cel mai mult aşteptăm weekendurile să ne spălăm aşa ca toată lumea, cu apă caldă de la centrală ", a spus Dorina Toma - localnic.

"  Nu m-am gândit să mă debranşez, dar dacă nu va fi, nu va fi! Vom apela la alte surse ", adaugă Mircea Toma - localnic.

În situaţia lor sunt sutele de locuitori din Întorsura Buzăului, care au contract cu centrala pe bază de biomasă a oraşului. Pentru că e vară, mulţi dintre ei au găsit soluţia, se spală de-a dreptul în Râul Buzău.

Centrala din Întorsura Buzăului funcţionează acum doar în weekend. S-a ajuns în această situaţie după ce rumeguşul, care era gratis în urmă cu zece ani de la exploataţiile forestiere din zonă, să coste acum 24 de lei tona. Totul, în consţiile în care, instalaţiile centrale înghit 24 de tone într-o zi.

Dacă pe timp de iarnă, societatea de termoficare distribuie căldură şi apă caldă în valoare de 100.000 de lei, în această perioadă, facturile incasate sunt de zece ori mai mici. Astfel că primăria acumulează pierderi de până la 50.000 de lei lunar.

" Pe timp de vară, trebuie să producem apă caldă pentru cetăţeni cu aceleaşi costuri cu care producem iarna şi agentul termic, adică şi căldura ", susţine Marcel Murea - director Societatea de Termoficare Întorsura Buzăului. 

Reprezentanţii primăriei spun că centrala ecologică a fost construită pentru 12.000 de consumatori, iar acum deserveşte doar 4.000. Dacă până acum locuitorii din Întorsura Buzăului se bucurau că plătesc cea mai mică gigacalorie din ţară, adică 121 de lei, lucrurile s-ar putea schimba de la iarnă.

" Există riscul ca din iarnă oamenii să nu beneficieze de căldură şi apă caldă? Exclus, asta este responsabilitatea mea! Deci, nu, numai că vom furniza la un alt preţ decât cel convenabil pentru cetăţeni ", este de părere Leca Băncilă - primarul oraşului Întorsura Buzăului.

Centrala ecologică din Întorsura Buzăului a fost dată în folosinţă în urmă cu zece ani, printr-un parteneriat cu Guvernul Danez şi a costat peste 2 milioane de euro. Potrivit contractului, primăria nu are voie să o închidă până în 2018. Edilii caută acum bani la Guvern pentru construirea unei centrale mai mici, adaptată condiţiilor economice actuale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri