Aparate stomatologice de ultimă generaţie stau nefolosite din cauza lipsei medicilor

Data publicării:
STOMATO

Aparatura este nefolosită din cauză că Ministerul Sănătăţii nu aprobă banii pentru salariile medicilor care ar trebui să asigure asistenţa medicală de urgenţă.

Luminiţa Răducanu este medic stomatolog de 17 ani şi s-a interesat în repetate rânduri de concursul pentru ocuparea posturile în cabinetul de medicină stomatologică de urgenţă. A lucrat câţiva ani într-un astfel de cabinet, dar în sistem privat. Medicul spune că ar avea avantaje finanaciare, pentru că ar putea să-şi păstreze şi cabinetul particular.

"Pentru mine ar însemna o mare provocare profesională, evident şi apoi o oportunitate. Am fost pusă la curent şi cu faptul că posturile nu sunt deblocate, nu mi se pare normal atâta timp cât populaţia suferă la urma urmei, oamenii au nevoie de acest cabinet", spune Luminiţa Răducanu - medic stomatolog.

Pentru a putea fi deschis un cabinet stomatologic de urgenţă la spital ar fi nevoie de 5 medici care să asigure în permanenţă garda, iar fiecare medic ar trebui să primească un salariu de peste 1.600 de lei.

"Din primăvară am făcut mai multe demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a aproba cele cinci norme de stomatologi care să asigure asistenţa de urgenţă. Ultima o avem chiar printr-o persoană care va merge la minister şi va ridica şi această problemă. Domnului ministru, când a fost la Braşov,i-a fost prezentată problema aceasta. Aşteptăm să fie aprobaţi banii", Adrian Albotă, manager, Spitalul Judeţean Braşov.

Echipamentul funcţional a costat 61.000 de lei şi a fost susţinut din bugetul Consiliului Judeţean. Până în prezent, conducerea Spitalului de Urgenţă a făcut cinci solicitări la minister pentru a obţine banii necesari.

"Echipamentele au fost aprobate în anul bugetar 2013, au fost achiziţionate în anul 2014 la început. În luna aprilie aceste echipamente au fost montate. De atunci s-au făcut cereri succesive de către Direcţia de Sănătate Publică a Consiliului Judeţean şi de conducerea spitalului în repetate rânduri la Ministerul Sănătăţii", a declarat Mariana Câju - consilier judeţean.

În prezent, în Braşov nu mai există niciun alt cabinet care să asigure urgenţa stomatologică permanentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri