Artă din pâslă

Data publicării:
CREATOARE PAPUSI 261214

De 11 ani Ildi dă viaţă firelor de lână. Din mâinile sale ies accesorii boeme şi originale, pe care le cumpără cei care vor să fie diferiţi. Papuci, păpuşi, genţi, şaluri, fulare chiar şi corturi, paltoane şi covoare sunt obiectele pe care artista le crează în atelierul unei fundaţii din Sfântu Gheorghe cu pasiune şi multă răbdare.

"Pentru mine prelucrarea lânii, deci pâsla, înseamnă ceva, ceva fără hotare. Deci, tot timpul este ceva nou care trebuie încercat, tot timpul am idei care trebuie puse în valoare" a declarat Kolozsi Ildiko, meşteşugar.

Pentru orice creaţie, Ildi pierde ore întregi în atelier. Ca să transforme lâna în pâslă este nevoie de forţă în mâini şi multă migală. De exemplu, în procesul de confecţionare a unei genţi, folia joacă un rol important. Aceasta are rolul de a separa straturile de lână. Pentru ca materialul să se întărească trebuie tratat cu apă şi săpun.

După ce pâsla este vopsită, se pune la uscat. Aici începe misiunea frumoasă a artistului, care confundă parcă pâsla cu pânza pentru pictură şi reuşeşte să creeze adevărate opere de artă. Ildi coase cu migală şi combină culorile în armonie, pentru ca rezultatul să fie unul unic.

În această perioadă, Ildiko are cele mai multe comenzi. Mulţi oameni caută cadouri speciale pentru cei dragi, iar obiectele hand-made sunt întotdeauna o alternativă perfectă. "E un cadou pe care poţi să-l dăruieşti special pentru cineva. Poţi să alegi culorile, poţi să te gândeşti la ce motive îi plac aceluia şi mai ales pentru că este un material cald. Iarna, când îţi bagi picioarele în papuci de lână simţi căldura", a spus artista.

Ildiko nu ţine pentru ea arta pâslăritului, ci o duce mai departe cu ajutorul orelor pe care le predă deopotrivă copiilor şi adulţilor. Mulţi dintre cei care calcă pragul atelierului său au descoperit o nouă formă de a se exprima şi au dezvoltat chiar mici afaceri care-i ajută să supravieţuiască.

"Este foarte important că acum 20 de ani nu era o problemă când am început noi să ne ocupăm de aceste meşteşuguri populare, nu era o problemă să facă un nod. Acum în clasa a VI-a ne chinuim să-i învăţăm să facă un nod. Eu cred că ar fi foarte important ca fiecare copil nu neapărat să vină la noi, dar măcar să meargă undeva unde să înveţe măcar un nod să facă", este de părere Toth-Birtan Tinca, meşteşugar.

La atelierul lui Ildi, un curs pentru copii costă 7 lei, iar unul pentru adulţi 10 lei. Produsele au preţuri pe măsura muncii. O pereche de papuci poate să coste şi 100 de lei, la fel şi un fular sau o eşarfă, iar pentru o geantă plătiţi între 30 şi 80 de lei. Păpuşile din pâslă costă 60 de lei.

Reporter: Teodora Nicolae
Operator: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri