Artificiile, interzise pentru că încurcă traficul aerian

Data publicării:
ARTIFICII INTERZISE

Primăria Târgu Secuiesc a fost prima înştiinţată că nu mai are voie să folosească artificii şi lampioane. Asta pentru că localitatea se află la peste 100 de kilometri de aerodromul militar din Bacău.

"În cazul organizării unor activităţi care se desfăşoară în aer, toată lumea este obligată să ceară aprobare din partea autorităţii aeronautice române. În cazul dacă în momentul respectiv sunt zboruri militare, se refuză ", spune  Szekeres Laszlo - consilier local. 

De asemenea, şi comunele din împrejur au aceeaşi interdicţie. Localnicii din Târgu Secuiesc şi din zonă spun că o astfel de regulă ar face ca zilele oraşului de exemplu, să nu mai fie la fel de atractive.

"E frumos dacă se face asta de sărbătoarea dar dacă afectează avioanele, atunci e mare bai ", spune un localnic. 

"Cred că, pe undeva, tot nu va afecta că în cursul zilei sunt multe atracţii ", susţine un alt localnic. 

Pe de altă parte, specialiştii spun că o astfel de decizie se justifică, mai ales că vorbim de diverse aparate de zbor

"Să spunem că o aeronavă care e pe panta de aterizare această procedură un contact cu artificiile care pot fi lansate, pilotul poate fi serios afectat de o astfel de activitate ", povesteşte Mihai Ilie - pilot. 

În schimb, comercianţii de lampioane spun că ei nu sunt nevoiţi să ceară autorizaţii de autorităţi pentru a le vinde şi cu atât mai puţin pentru a le lansa. Şi asta pentru că nu sunt periculoase.

"Cred că durează 3 sau 5 minute în sus şi după aia se stinge singur ", spune Kai Yao - comerciant lampioane.

Legea spune că lansarea în spaţiul aerian a articolelor pirotehnice de divertisment se poate efectua în zonele apropiate aeroporturilor numai după ce se obţine o autorizaţie din partea Autorităţii Aeronautice Civile Române. Pentru zonele mai joase însă nu e nevoie de o aprobare, dar organizatorul evenimentului are obligaţia să se asigure că în zona de lansare a artificiilor nu se desfăşoară activităţi de zbor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri