Asigurarea locuinţei, ignorată

Data publicării:
ASIGURARI CASA

Asigurarea obligatorie a locuinţei devine un subiect tabu pentru locuitorii din Braşov, dar nu numai. În timp ce unii şi-au asigurat locuinţele încă din anul 2008 de când legea a intrat în vigoare, alţii nu văd de ce ar face acest lucru, mai ales că de amenzi nici nu poate fi vorba.

"Am renunţat. Pentru că am avut un caz în scară şi nu i s-a achitat nimic din pagubele care le-a avut. De când s-a dat nu am auzit pe nimeni să primească amendă", spune un cetăţean.

"Am ignorat până acum. (Reporter: Nu aţi primit nicio infomare de la Direcţia Fiscală cum că trebuie să plătiţi?) Nu am primit. (Reporter: Nu vă e frică, că o să primiţi o amendă?) Mi-e frică. (Reporter: Şi ce aveţi de gând să faceţi?) Să plătesc amenda ce să fac?", spune un braşovean.

"Sincer nu m-am gândit doar pentru că este obligatorie. Exact cum m-am gândit la maşină, m-am gândit şi la casă", spune alt braşovean.

Problema porneşte de la faptul că nu există o bază de date cu proprietarii de locuinţe care sunt obligaţi să îşi facă asigurare. Iar acest lucru se întâmplă pentru că Direcţia Fiscală Braşov şi Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale nu au reuşit să întocmească o listă corectă cu toate adresele. Şi asta pentru că în baza de date a PAID numele străzilor nu coincid cu datele din nomenclatorul stradal emis de consiliul local Braşov.

"Asiguratorii, când fac asigurările, iau adrese de pe diverse site-uri şi nu din nomenclator. De exemplu în loc de "Mihai Eminescu" folosesc "Eminescu Mihai" sunt schimbate prenumele cu numele şi atunci e greu de suprapus din punct de vedere informatic", spune Marian Voinescu, directorul Direcţiei Fiscale Braşov. 

"Nomenclatorul aprobat de Consiliul Local este singurul valabil. Străzile au fost stabilite prin diverse decizii, numele străzilor, de foarte mulţi ani, unele după anii 90, ale Consiliului Judeţean, străzile mai noi, de către consiliul local, se ţine cont de anumiţi factori, de zonă", spune  Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Braşov.

Atâta timp cât nu pot fi amendaţi, proprietarii de locuinţe nici nu se mai înghesuie să îşi asigure casele.

"Din moment ce nu se reglementează să zic aşa un organ de control care să îi verifice pe locuitori şi care să îi oblige pe toţi să aibă această asigurare, pentru că poate dacă ei ar conştientiza odată cu această asigurare şi-ar încheia şi mai multe aigurări facultative şi oamenii ar fi să zic aşa acoperiţi", spune Florin Coşerea, broker asigurări .

În perioada următoare Direcţia Fiscală va trimite proprietarilor de locuinţe, împreună cu decizia de plată a impozitelor, şi o înştiinţare cu privire la plata asigurării obligatorie a locuinţei. În Braşov sunt 180.000 de imobile, dintre care doar 36.000 sunt asigurate.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri