Sari la conținut

Atenţie la produsele din carne! 

Nu toţi comercianţii respectă normele sanitar veterinare atunci când vine vora de produsele din carne. Dovadă stau mărturiile consumatorilor care au avut experienţe neplăcute.

Potrivit cunoscătorilor încă din momentul în care intri într-un magazin cu produse din carne îţi poţi da seama dacă marfa expusă este proaspătă, după o simplă privire.

"În primul rând în tavă sau în ţiplă o să se exprime un suc al cărnii roşu închis, diferite culori spre verzui pe când o carne proaspătă atât pe secţiune cât şi în tavă o să exprime un suc clar limpede roziu. O carne proaspătă atât de vită cât şi de porc, pe secţiune prezintă luciu şi aspectul zemos datorită apei care iese imediat datorită secţiunii. Mirosul, culoarea trebuie să fie plăcute şi să aibă o culoare de la roz până spre roşu închis", spune Silviu Căţean - comerciant de carne.

Dacă vreţi să fiţi şi mai siguri de prospeţimea produsului, studiaţi-l îndeaproape.

"Aspectul exterior să nu fie lipicios să aibă o peliculă uscată pe exterior. Tendonul trebuie să fie foarte bine prins de os, să aibă culoare elastică şi sidefie, în canalul medular măduva să umple acest canal", ne spune Silviu Căţean.

Carnea brută poate fi uşor de verificat, însă nu este cazul şi preparatelor. "Într-adevăr, la produsele procesate omul poate ascunde multe, printr-un colorant, printr-un aditiv băgat într-o cantitate, alta decât îţi spune specificaţia tehnică", a declarat Irina Holerga - inspector DSVSA Braşov

În urma verificării magazinelor şi supermarketurilor din întreaga ţară, 19 tone de carne şi produse din carne au fost retrase de inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Aceştia au dat în total 104 amenzi în valoare de peste 430.000 de lei.