Sari la conținut
News Alert

Au început pregătirile pentru deszăpezire

Ploile şi ninsorile anunţate de meteorologi pentru zilele următoare la Braşov au determinat autorităţile să organizeze mai devreme decât în alţi ani comandamentul de iarnă şi să verifice dacă sunt pregătite să intervină la nevoie. Şi asta chiar dacă nu toate formalităţile sunt încă încheiate.

"Procedura de achiziţionare, de adjudecare a licitaţiei pentru deszăpezire la nivelul Cosniliului Judeţean încă nu s-a terminat, însă societăţile care au lcurat anul trecut vor acţiona pe bază de comandă până se termină această licitaţie", spune Romer Ambrus - prefectul judeţului Braşov.

În baza acestui acord, firmele care asigură deszăpezirea pe străzile din Braşov anunţă că sunt pregătite să intervină dacă va ninge în zielele următoare.

"Suntem pregătiţi, avem trei maşini echipate, mai sunt două maşini la garaj care se echipează, maşinile sunt cu lame şi răspânditoare pentru împrăştierea materialului antiderapant ", susţine Marian Marcu - responsabil deszăpezire. 

În jur de 800 de tone de sare sunt pregătite în acest moment pentru Braşov. Şi în Predeal, Primăria are deja pe stoc mare parte din materialul antiderapant necesar pentru iarna care urmează.

"Avem 600 de metri cubi, în jur de 900 de tone. Costurile ajung cam în jur de 150.000 lei ", spune Liviu Cocoş - primarul din Predeal, PNL.

"Sunt pregătite trei unimoguri, dotate corespunzător, cu sărăriţă şi maşini cu platformă pentru materialul antiderapant ", a spus Bogdan Berechet - reprezentant firmă de deszăpezire. 

Toate acestea sunt, însă, valabile doar pentru drumurile secundare din Predeal. De DN73A, Râşnov - Predeal şi de porţiuni din DN1 se va ocupa Regionala de Drumuri Braşov.

Autorităţile din judeţul Harghita, cunoscut pentru iernile grele, susţin că sunt pregătite 25 de utilaje, iar stocul va fi suplimentat cu încă 18.

"În baze în afară de materialele rămase din iarna trecută sunt efectiv puţin peste 1.000 de tone de sare şi urmează să sosească şi nisipul ", a precizat  Adrian Pănescu - consilier la Prefectura Harghita. 

Zonele care ar putea fi afectate de ninsori în acest sfârşit de săptămână din judeţul Harghita sunt: între Miercurea Ciuc şi Odorheiul Secuiesc, între Lupeni şi Corund, Parid şi Joseni, pasul Lacul Roşu, pasul Frumoasa - Lunca de jos, Topliţa şi Borsec.