Au microbuz, dar nu îl folosesc

Data publicării:
MICROBUZE SCOLI

Liceul "Ioan Codru Drăguşanu" din Victoria are aproape 70 de elevi navetişti. Majoritatea locuiesc în sate aflate la peste 10 kilometri distanţă de oraş sau chiar în judeţul vecin, Sibiu. În lipsa unui microbuz care să îi aducă la şcoală după un program adaptat la orarul lor, elevii sunt nevoiţi să folosească trasportul în comun.

Am rugat un prieten să mă aducă dimineaţa şi la amiază mă duc cu trenul, pe la patru şi ceva", spune un elev.

"Ne strângem din sat ca să mergem cu părinţii vreunui băiat, o dată mergem cu unii, o dată cu alţii şi când ne aduce acasă ne lasă la deal, nu ne duce până în sat", spune alt elev.

Chiar şi profesorii care vin de la distanţe mai mari s-au oferit să transoprte o parte din elevi.

"Am adus ani de zile copiii la şcoală, tocmai pentru că maşinuţa respectivă nu intra în sat. Satul este mai izolat, între două dealuri şi accesul se făcea destul de greu", spune Anda Silea - profesor.

Doi ani de zile, conducerea liceului a tot încercat să obţină un microbuz, iar când în sfârşit l-a primit, la finele lunii iulie, nu s-a putut bucura de el pentru că deocamdată nu există nici şofer care să îl conducă şi nici licenţă de transport pentru autovehicul.

"Am avut la rezervă un post de muncitor care, cu aprobarea Inspectoratului Şcolar, a fost transformat în şofer şi vom da, în cursul lunii noiembrie, concurs pe acest post, ca atunci când va primi licenţa de transport să fie şi şoferul şi să începem treaba", spune Gabriela Lăpădat - director Liceul Teoretic "Ion Codru Drăguşanu".

Şi în curtea liceului tehnic din Victoria există un microbuz destinat transportului de elevi. Din păcate, nu este folosit şi nici nu se va întâmpla acest lucru până când nu-i va fi înnoită licenţa de transport.

Condiţia principală ca microbuzele să poată circula este ca Primăria să asigure un post de coordonator de trafic rutier care să supravegheze activitatea şoferilor şi să verifice în permanenţă starea tehnică a microbuzelor.

"Pentru a obţine licenţierea celor două microbuze este obligatoriu ca instituţia să aibă un angajat care să aibă acest certificat, de coordonator de trafic rutier", spune Cristian Gheorghe - primarul oraşului Victoria.

Când postul de coordonator ca fi ocupat de persoana calificată iar microbuzele vor avea licenţa de transport, elevii vor beneficia de transport gratuit din partea şcolii.


Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri