Au rețea de apă, dar nu au apă de băut

Data publicării:
NU BEAU APA

În urmă cu nici o lună, Primăria din Șoarș dădea drumul la apă în Felmer, pe noua rețea sătească. Nimeni nu le-a spus, însă, localniciolor dacă sursa, câteva izvoare și un foraj, este testată sau nu. Așa că nu au curaj să consume apa.

"Nu e bună şi ne e frică să nu se îmbolnăvească copiii", localnic.

"Otravă curată, da. Nu avem încredere să o consumăm sub nicio formă, dar nu avem ce face, o dăm la animale, că nu avem altă sursă", localnic.

"Era alb-gălbuie şi nu am mai luat. La crepul ăsta nu venea apă şi acum văd că vine şi la crep şi luăm de aici că asta e limpede", localnic.

Asta se întâmplă mai ales când plouă. Nici măcar când apa este limpede, însă, localnicii nu vor să o consume. Chiar dacă rețeaua trece pe la porțile lor și au posibilitatea să se branșeze, majoritatea localnicilor aleg să bea apă din fântâni.

Aurora Comanici este fost medic veterinar și știe care sunt riscurile la care sunt expuși oamenii dacă beau apă din surse neverifcate, așa că a luat inițiativă și a trimis la Direcția Sanitar-Veterinară două probe de apă.

"Am anunţat în prealabil Primăria, prin adresă scrisă, că solicităm să se recolteze probe. Întrucât nu s-a recoltat am luat de la DSV flacoane sterile, am recoltat probele, le-am dus şi, telefonic, mi s-a dat rezultatul că ambele surse de apă, şi de adâncime şi de suprafaţă, sunt nepotabile", Aurora Comanici - localnică.

De cealaltă parte, autorităţile spun că a făcut aceste demersuri şi că oamenii pot bea apa cu încredere.

"Am verificat problema aceasta şi, în momentul în care s-a făcut forajul, s-au luat probe şi apa este bună. Am sunat la doamna de la SANEPID, dânsa a vorbit la Braşov şi mi s-a confirmat telefonic că apa este bună", Ioan Timiș - primarul comunei Şoarş.  

Reprezentanţii DSP spun însă altceva.

"Înseamnă că ei au dat drumul la apă pe reţea fără autorizaţia din partea noastră dar personalul meu de specialitate mi-a spus că acolo nu s-a depus şi nu există autorizarea unei alimentări cu apă în sistem centralizat. Noi avem în catagrafie numai fântâni publice şi cişmele", dr. Magdalena Coman - şeful DSP Făgăraş.

Primăria riscă o amendă de până la 50.000 de lei şi oprirea serviciului dacă se adevereşte că a pus în pericol sănătatea oamenilor. Direcţia de Sănătate Publică a cerut Primăriei ca la şcoală, grădiniţa şi la dispensar ăa fie montate dozatoare de apă.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri