Avocatul Poporului apără drepturile elevilor

Data publicării:
AVOCATUL POPORULUI-1

Marta are 18 ani şi face parte dintre elevii care luna de luna fac naveta la Sfântu Gheorghe pentru a învăţa. Ea spune că tarifele transportatorilor sunt extrem de mari şi foarte diferite de la o zonă la alta. "Copiii, care făceau naveta de la Târgu Secuiesc până la Turia sau acolo unde erau doar 10 km, plăteau în jur de 300 de lei pentru 10 km şi eu pt 17 km plăteam 170 de lei", ne povesteşte eleva.

Avocatul Poporului s-a sesizat în legătură cu tarifele practitcate de transporatori. "S-a constatat practicarea, de către operatorii de transport rutier, a unor tarife diferenţiate, foarte mari, pe distanţe similare. Nu au mai fost fonduri suficiente pentru decontarea acestor abonamente, deşi fondurile erau prevăzute pe anul întreg", Cornelia Cor - expert în cadrul biroului teritorial al Avocatului Poporului Braşov.

În zonele în care există concurenţă, tarifele sunt rezonabile, însă în cele mai multe cazuri licitaţiile, organizate de Ministerul Transporturilor şi de Consiliile Judeţene, au avut un singur câştigător, iar acesta a stabilit tarifele după bunul plac. "Legislaţia nu este destul de eficientă, nu sunt stabilite drepturile pe care le are o firmă şi ce tarife poate practica pentru 10-20 de km. Nu se fac nici negocieri. Sunt unele rute unde au crescut de cinci ori preţurile într-un singur an", Nemes Elod - consilier local Sfântu Gheorghe.

Situaţia grea i-a scos în stradă pe elevii din Covasna în urmă cu trei luni. Banii pentru decontări au fost epuizaţi, iar elevii nu şi-au mai putut plăti transportul către şcoli. Ministerul Educaţiei a fost nevoit atunci să scoată bani din fondul pentru achiziţionarea manualelor.

Cazul elevilor din Covasna nu este singular. Situaţii similare se regăsesc şi în judeţele Tulcea şi Constanţa. Raportul, întocmit de Avocatul Poporului, a ajuns şi în atenţia primului ministru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri