Azilul din Făgăraş, nefolosit din lipsa finanțării

Data publicării:
AZIL FAGARAS

Lucia Brădescu are 68 de ani şi trăieşte singură. Grija zilei de mâine o macină tot mai tare, pentru că suferă de un handicap locomotor şi se vede complet neajutorată. Unicul venit pe care îl are este ajutorul social, care abia dacă îi ajunge ca să îşi cumpere medicamentele necesare. Internarea într-un azil de bătrâni ar fi pentru ea o binecuvântare, pentru că aici ar beneficia de îngrijiri permanente.

"Aş avea nevoie de un ajutor, mai ales de un cămin de bătrâni. Din câte văd la televizor sunt condiţii deosebite, faţă de cele în care stau eu acum, singură. Mai câştig un bănuţ din lucru manual, din ce pot, pentru că am doar un ajutor social de 140 de RON", ne spune doamna Lucia.

Vârstnicii care îşi doresc un loc în acest azil vor mai avea de aşteptat. Procedura de atribuire a administrării sale abia a trecut de votul Consiliului Local Făgăraş la sfârşitul lunii februarie, iar acum se află la Prefectură, unde va trebui analizată şi aprobată.

Primăria a organizat până acum două licitaţii, însă nu a reuşit să încheie un contract cu niciun posibil administrator. 

Azilul este prevăzut cu spaţii dedicate cabinetelor medicale, cu o cameră de zi, dormitoare cu băi proprii, bucătărie şi o sală de mese. Odată deschis, le-ar oferi vârstnicilor cele mai bune condiţii şi liniştea de care au nevoie. Deocamdată, însă, este pustiu, nemobilat, iar autorităţile se tem că, dacă nu va fi dat în folosinţă curând, se va degrada.

"Este scris un caiet de sarcini, pe care viitorul operator de servicii sociale va trebui să îl respecte. Va fi angajat personal de specialitate. Vor beneficia de psiholog, de serviciile medicale ale medicului din zonă cu care se va colabora, asistenţi sociali, tot personalul de specialitate necesar pentru aceste servicii", a afirmat  Bogdn Taflan - şef serviciul public de asistenţă socială Primăria Făgăraş.

Cu un buget local redus, Primăria Făgăraş nu şi-a permis să angajeze personalul necesar. Astfel, primarul s-a gândit la o posibilă colaborare cu Consiliul Judeţean. Pentru aceasta, însă, ar fi fost nevoie de o rectificare de buget, iar răspunsul a fost, bineînţeles, negativ.

"Nu ne-au ajutat concret în a-l prelua. Şi atunci, am găsit de cuvinţă să ne descurcăm singuri prin acest apel pe care îl facem, prin acest anunţ pe care îl vom publica şi în urma căruia vom aştepta mai multe ONG-uri să participe la această licitaţie", a spus Sorin Mănduc - primarul Făgăraşului.

Abia după acest pas, între organizaţiile sau firmele interesate să administreze azilul şi comisia stabilită de Consiliul Local vor avea loc negocieri şi se vor stabili condiţiile în care va fi administrat azilul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri