Bacterie periculoasă în apă, la Breaza

Data publicării:
BACTERIE APA

După mai bine de o săptămână în care nu a fost apă potabilă, autorităţile au trimis la Breaza cisterne abia în acest weekend. Marţea trecută, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a depistat în apa de pe reţea bacteria Clostridium Perfringens, şi a recomandat populaţiei să nu o folosească fără să o fiarbă cel puţin zece minute. De atunci, oamenii s-au aprovizionat cu apă potabila de unde au putut.

"N-am cumpărat că eu aduc de la fântână dar altfel..., păi să ştiţi că la noi problema apei e de zeci de ani, nu de acuma. Noi nu bem apă d ela chiuvetă de zeci de ani", spune un localnic.

"Mai cumpărăm, mai aducem de pe la izvor, pe unde avem şi ne descurcăm", spune alt localnic.

"Când vine maşina, hop şi noi, pe capul lor. Mulţumim că ne aduce", spune un localnic.

Până să vină cisternele de la ISU majoritatea localnicilor au cumpărat apa de băut. Însă cheltuieli au fost şi pentru comercianţi sau proprietarii de fabrici, care au nevoie de apă în cantităţi industriale

"Avem hidroforul nostru, rezerva noastră de apă, nu... personalul are apă plată care am cumpărat-o la bidoane de 10 litri cu pompă", Mihai Preda - administratorul unei fabrici de pâine

"Până în prezent s-au distribuit 30.000 de litri de apă. O citernă are 5.000 de litri, 4 ieri şi astăzi două",  Marian Necula - şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul primăriei Breaza.

Încă de la începutul săptămânii trecute Direcţia de Sănătate Publică a luat probe de apă din toate sursele pentru a identifica atât cauza cât şi zona cu probleme. Toate au fost trimise şi la Bucureşti pt o analiză detaliată.

"S-au recoltat probe de apă atât pt analize chimice cât şi bacteriologice din reţeaua de distribuţie, înainte de staţie, rezervor, puncte de distribuţie, deci de la nivelul întregii instalaţii de distribuţie apă potabilă", Anca Dobrescu - director DSP Prahova.

"Am înţeles că este în curs de finalizare lucrarea de joncţiune la o altă sursă de apă, de data aceasta fiind o sursă de apă controlată, este vorba de apă din staţia Paltinul. Primăria a transmis către Direcţia de Sănătate Publică o notă de comandă de verificare a calităţii apei şi monitorizare pentru cele 30 de fântâni publice pe care le are pe teritoriul oraşului Breaza, acestea s-ar putea folosi şi ele ca sursă alternativă de apă", Rodica Paraschiv - prefectul judeţului Prahova.

Reprezentanţii companiei de apă au curăţat cu clor toate bazinele şi toate reţelele de distribuţie în oraş şi speră ca în cel mai scurt timp să pornească apa potabilă pe noua reţea.

"Sunt vreo 3 staţii de pompare de unde luăm noi din barajul de la Paltinul, de la Apele Române şi am făcut probele de presiune şi spălare a conductei reţelei noi. Acuma de când e problema cu bacteria am făcut toate demersurile ca să urgentăm darea în folosinţă", Adrian Semcu - directorul companiei Hidro Prahova.

Peste 9.000 de oameni din Breaza, adică jumătate din oraş, nu au apă potabilă. Specialiştii DSP vor afla rezultatele analizelor abia în cursul zilei de astăzi şi atunci vor şti dacă, în urma igienizărilor, valorile analizelor au mai scăzut, astfel încât apa să poată fi cosnumată de populaţie.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri