Balerinii din Sibiu, solidari cu colegii din Bucureşti

Data publicării:
BALERINI SIBIU

Cinci dintre dansatorii care evoluează astăzi pe scena Teatrului de Balet din Sibiu au fost angajați ai Operei Naționale. Toți au plecat în ultimii doi ani, după numirea lui Johan Kobborg în funcția de director artistic.

"Din momentul din care am plecat de la Opera Națională București, într-o perioadă de vacanță, am făcut o cerere oficială, să pot să lucrez, să mă antrenez. Nu mi s-a aprobat, mi s-a spus că nu am voie să lucrez și de atunci am rupt orice legătură cu Opera Națională", Lorena Marina Negrea, balerină.

La Sibiu au ajuns și unii dintre dansatorii străini care și-au dat demisia de la Opera Națională.

"Asta a început cu schimbările de acum de 2-3 ani. De doi ani, cam așa. Nu mi-a mai continuat contractul acolo și m-au ajutat să vin aici. Am vrut să rămân în România. Eu sunt de 4 ani acum în România și sunt... mă simt foarte bine. Oamenii sunt foarte drăguți, foarte deschiși" Tamara Grimmer, balerină din Elveția.

Corpul de balet din Sibiu are în componență 33 de balerini, iar aproape 80% din trupă nu este din România. Prim-balerina companiei este o dansatoare din Spania, care a colaborat și ea, în trecut, cu Baletul din Capitală. A renunțat și spune că, la Sibiu, nu s-a simțit discriminată.

"Niciodată nu am avut probleme din acest gen la noi, pentru că pentru noi, balerinii, baletul nu are... nu contează care-i naționalitatea. Pentru noi, ce e important e talentul și munca", Ada Gonzales, balerină din Spania. 

Reprezentanții Teatrului de Balet din Sibiu spun că au avut mereu de gestionat o companie cu foarte mulți străini, în care s-au vorbit foarte multe limbi deodată.

"Coreeană, japoneză, engleză, engleză cei din Noua Zeelandă, din Australia, din America, din Regatul Unit, franceză, spaniolă, itliană, germană, rusă...  Părerea mea este că a fost un management prost la nivel uman, la nivel de colectiv, un management care a dat naștere acestor fricțiuni. În niciun caz balerinii de la București nu sunt xenofobi", Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet .

Vicepremierul Vasile Dîncu a mers la Opera Naţională Bucureşti, pentru a media conflictul care durează deja de câteva săptămâni.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri