Sari la conținut

Bani europeni pentru poteci de munte

Piatra Craiului a devenit rezervaţie naturală la începutul secolului trecut, în 1938 şi se întindea pe o suprafaţă de 440 de hectare. În urmă cu 25 de ani a devenit parc naţional, iar suprafaţa s-a extins la aproape 14.800 de hectare de teren. Aici se găsesc aproape 1.200 de specii de plante şi peste 300 de specii de fluturi şi păsări.

Când Masivul Piatra Craiului a fost desemnat parc naţional s-a dorit conservarea biodiversităţii şi a peisajului natural. Un alt obiectiv a fost promovarea şi încurajarea turismului, precum şi educarea vizitatorilor în spiritul protejării naturii. Astfel, marcarea traseelor şi asigurarea unei infrastructuri turistice corespunzătoare permit vizitarea parcului fără ca aceste principii să aibă de suferit.

Proiectul privind amenajarea infrastructurii turistice în parcul naţional a început în 2012. De atunci au fost amenajate patru poteci tematice, cu o lungime de 20 de kilometri, presărate cu panouri informative.

Astfel, cei care vizitează pentru prima dată Piatra Craiului, pot afla informaţii utile despre geografia masivului, speciile protejate de aici şi care sunt traseele la care au acces.

"Este foarte interesant am văzut că sunt o mulţime de specii, care se găsesc aici, în România, unele şi în Franţa", spune un turist francez.

Unul dintre obiectivele proiectului este, de altfel, tocmai crearea unui cadru de siguranţă pentru iubitorii muntelui. În acest scop au fost montate 70 de săgeţi indicatoare din lemn, 18 panouri informative şi au fost construite 30 de foişoare pentru repaus.

"Ne place foarte mult, mai ales faptul că sunt posibilităţi de căţărare", spune alt trust.

"De-a lungul anilor am avut accidente mortale şi chiar în toate verile eram nevoiţi să scoatem turişti din această zonă nemarcată", a spus  Ioan Pivodă - şef formaţie Salvamont Zărneşti.

Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial - Mediu şi continuă până la sfârşitul anului.

"Este vorba despre realizarea unui punct de informare aici, în zona cabanei Curmătura, care să constituie şi o bază pentru personalul administraţiei parcului şi pentru cercetătorii care vin în zonă, fiind foarte aproape de zona alpină", spune Mircea Vergheleţ - directorul Parcului Naţional Piatra Craiului

Numită şi Crăiasa Carpaţilor, Piatra Craiului este vizitată anual de peste 120.000 de turişti, majoritatea străini în căutare de aventură, linişte şi frumuseţi sălbatice cum nu mai există prin alte locuri.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu