Bastionul Ţesătorilor, o istorie tumultoasă

Data publicării:
BASTIONUL TESATORILOR

Bastionul Ţesătorilor este situat la poalele Tâmpei şi are patru niveluri.

"Este cel mai bine conservat, păstrat bastion al fortificaţiei Cetăţii Braşovului. De altfel, el are şi o întindere foarte mare, este cel mai mare ca şi suprafaţă ocupată. Bastionul se eşalonează pe circa 1.700 de metri pătraţi", povesteşte muzeograful Stelian Coşuleţ.

Deşi aveau o comunitate restrânsă, de aproximativ 50 de membri, ţesătorii au construit o fortificaţie extrem de solidă. Zidurile au o grosime de mai bine de patru metri, iar intrarea se făcea pe o poartă întărită cu un turn şi un gang lung de cinci metri.

Numele construcţiei este dat de specificul breslei ţesătorilor. Iniţial, rolul său era doar de apărare, însă de-a lungul timpului, oamenii care prelucrau inul îşi desfăşurau activitatea zilnic aici.

Timpurile de pace i-au determinat pe localnici să schimbe funcţia iniţială de apărare a bastionului, aşa că scena unor lupte sângeroase a devenit una pentru spectacole.

În anul 1910 obiectivul a fost restaurat şi astfel a devenit muzeu. Printre cele mai importante atracţii turistice care pot fi văzute aici se numără macheta Cetăţii Braşovului, dar şi a cartierului Şchei care prezintă felul în care era organizată urbea odinioară. 

Bastionul Ţesătorilor este un obiectiv istoric important din Ţara Bârsei şi astfel, an de an, câteva mii de turişti din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, vin să-l viziteze.

Muzeul găzduit de Bastionul Ţesătorilor  poate fi vizitat în fiecare zi, între orele 10.00 şi 18.00. Un bilet costă şapte lei pentru adulţi şi un leu si 50 de bani pentru elevi şi studenţi.

Reporter: Ioana Mihai / Operator: Zoli Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri