Sari la conținut

Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" a împlinit 75 de ani

Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" are o istorie bogată în spate. Fapte recente, însă, arată că militarii de aici sunt gata oricând să își apere țara.

"În noiembrie 2005 a fost evaluat operaţional şi pus la dispoziţia NATO. Batalionul a participat în misiuni internaţionale, în cele mai aprige locuri din lume", a declarat col. Ovidiu Conduruţă - comandantul Unităţii 21 Vânători de Munte, Predeal.

În 2006 și 2007, militarii Batalionului din Predeal au fost trimişi în misiune în Iraq, iar în 2009 în Afganistan, unde doi dintre ei şi-au pierdut viaţa.

"Şi societatea civilă şi instituţiile statului trebuie să fie prezente cu respectul de rigoare şi respectul pentru eforturile pe care le fac militarii atât pe teatrele de război cât şi în pregătirile pe care le desfăşoară în batalioanele de care fac parte", spune  Mihai Mohaci - prefectul judeţului Braşov.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a lăudat performanţele şi dedicarea de care militarii dau dovadă mai ales în misiunile din afara ţării, dar a găsit întâlnirea cu ei şi un bun prilej ca să anunţe investiţiile viitoare din apărare.

"În 2014 a primit peste 500 de milioane de lei la rectificare, bani care ne-au permis să continuăm pregătirea şi instruirea militarilor, dar şi să continuăm o serie de programe de înzestrare şi modernizare. Aeroportul de la Feteşti, pe care îl modernizăm, o investiţie de peste 31 de milioane de euro, din care partea de cofinanţare a României este de 11 milioane", spune Mircea Duşa - Ministrul al Apărării.

Printre planurile de investiție se mai regăsesc și: modernizarea flotei, investiții în strategia de supraveghere a spaţiului aerian al ţării sau dotarea cu tehnică modernă de luptă a forţelor terestre.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache