Biblioteca din şură

Data publicării:
BIBLIOTECA SURA

Copiii din comuna Moşna îi spun biblioteca din șură. A fost amenajată într-o veche anexă gospodărească, în spatele curții unei case săsești. După renovări, șura s-a transformat în spațiu de lectură.

"Cel mai mult îmi plac cărțile de aventură, Robin Hood, Harap Alb...", spune un copil. 

La etaj, unde pe vremuri era depozitat fânul pentru animale, au fost aduse calculatoare legate la internet. Aerul rustic al încăperii este dat de baloţii de paie, pastraţi aici pentru a fi folosiţi drept fotolii.

"Este noul model de bibliotecă, care trebuie să existe în fiecare localitate rurală. Modelul vechi de bibliotecă, cel clasic, nu mai este chiar atât de potrivit, nu mai este chiar atât de frecventat", a precizat Ionel Şotropa, profesor.

Deocamdată, toți copiii stau bine îmbrăcați, pentru că n-au fost încă montate sisteme de încălzire

"Încă e rece și am avut o perioadă în care am întrerupt activitatea. E pericol să punem gaz metan și, sigur, punem niște aeroterme", a declarat Eugen Roba, primarul din Moșna. 

Investiția a fost de 10.000 de euro, bani veniţi printr-un program finanțat de fundația lui Bill Gates.

"Atâta cât ne-au permis resursele, timpul și imaginația, am creat bibliotecile-concept, care se pare că a prins foarte bine la public. Atât la publicul nostru din teritoriu, cât mai cu seamă la publicul de specialitate din țară și din străinătate", a declarat Anca Vasilescu, coordonator Biblionet.

Șapte biblioteci rurale au fost deschise în județul Sibiu, prin programul finanțat de fundația fondatorului Microsoft. La Moșna este însă singura bibliotecă deschisă într-o fostă șură.

Reporter: Adela Mohanu / Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri