Bicfalău, satul conacelor

Data publicării:
CONACE

Satul Bicfalău a fost atestat documentar încă din secolul 14 şi nu a avut niciodată mai mult de 400 de locuitori. Însă doar oamenii înstăriţi au scris istoria în aşezarea de la poalele Carpaţilor de Curbură. În urma lor au rămas 36 de conace ridicate de grofii maghiari, acum 3-4 secole.

"Sunt de o valoare foarte mare pentru că, unde găsim într-o comună mică, 30 de locuinţe din secolul 17? Deci este o bijuterie, un micro cosm al monumentelor istorice. Bicfalăul e cumva un exemplu în a păstra monumentele istorice în dotare şi dacă aţi fost, vedeţi, cutreierând satul sau comuna, este ordine şi oamenii cumva sunt mândri de ceea ce au acolo", Mihály Vargha - director Muzeul Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe

Cei care şi-au cumpărat un conac în Bicfalău şi au investit în lucrări de restaurare nu au niciun regret. Janos Kerezsi s-a mutat aici fermecat de frumuseţea locului. Fost director al Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe, el a cumpărat o casă în Bicfalău înainte de revoluţie.

"Preţul era la preţul unei Dacii standard de atunci, deci 70.000 de lei şi de atunci nu am mai apucat niciodată să mergem la mare cu copiii că era de lucru aici, trebuia să renovăm toată casa că era lăsată aşa puţin în paragină", Janos Kerezsi - proprietar conac. 

Lemnul folosit în construcţie în anul 1805, când a fost ridicat conacul, este şi acum în perfectă stare. Proprietarul recunoaşte că a investit o grămadă în restaurare şi încă mai are de lucru la casă, dar plăcerea de a locui într-un conac compensează toate eforturile.

"Stă vraja în această clădire fiindcă apucându-te de refacere, atunci îţi mai vin idei, descoperi defecţiuni care erau ascunse. E şi o pasiune ca să renovezi aşa o clădire", Janos Kerezsi - proprietar conac.

Gyula Bogdan locuieşte şi el într-unul dintre conacele din Bicfalău. S-a mutat aici în urmă cu 3 ani împreună cu soţia sa. Liniştea locului l-a convins să-şi investească economiile aici. A cumpărat o casă lăsată în paragină şi i-a redat strălucirea de altădată.

"Renovarea a fost relativ uşoară pentru că infrastructura casei era aproape intactă, însă a fost foarte neglijat că de o generaţie nu a mai fost locuită, aşa că a trebuit să facem îmbunătăţiri, bineînţeles, respectând ce a fost şi nu am adăugat nimic, am păstrat toată clădirea cu caracterul pe care l-a avut înainte", Gyula Bogdan - proprietar conac.

"Acesta este singurul conac din lemn din Bicfalău şi este vechi de aproape 200 de ani. Uşile, ferestrele şi grinzile au fost restaurate, însă toate îşi păstrează farmecul de altădată", Mădălina Zamfir - reporter Digi24 .

"Am lucrat cu nevastă-mea, foarte mult, chiar noi personal şi am folosit ajutoare locale. Avem o bucătarie, linving-ul, două dormitoare în mansardă, două băi, pivniţă", Gyula Bogdan - proprietar conac.

Din păcate, nu toate construcţiile cândva impunătoare îşi păstrează neştirbit farmecul de odinioară. Multe au fost abandonate, iar pe altele proprietarii nu au avut bani să le refacă. În judeţul Covasna există peste 110 castele şi conace cu o valoare istorică şi arhitectonică inestimabilă. Multe dintre ele nu figurează în evidenţa naţională a monumentelor de arhitectură şi nici măcar în scriptele judeţene.

reporter: Mădălina Zamfir
operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri