Sari la conținut

Bilete blocate, staţiuni goale

Staţiunea Covasna este aproape goală. Doar localnicii pot fi văzuţi pe străzile staţiunii şi câţiva turişti, veniţi aici pe cont propriu. La unul dintre hotelurile de două stele din Covasna, sunt acum cazate 45 de persoane. De obicei, din momentul în care se deschide sezonul turistic, hotelul este ocupat în proporţie de 99%. Acum, are un grad de ocupare de 10%.

"Până acum am pierdut două serii, ceea ce înseamnă 500 de persoane, 500 de pensionari şi valoric înseamnă în jur de 600.000 de lei", a spus Suto Magdalena - directorul unui hotel de 2 stele.

Asta se întâmplă din cauza contestaţiilor la licitaţia care repartiza biletele de tratament de la Casa de Pensii, contestaţii care au blocat toate biletele din luna aprilie. Una dintre firmele participante a depus o ofertă de 600 de lei pentru 16 zile de cazare, tratament şi masă, de persoană. Asta în contextul în care, alte hoteluri au avut oferte de peste 1.400 de lei, atât cât era şi plafonul maxim admis de către Casa de Pensii. Astfel că hotelul care a avut oferta cu preţul cel mai mic a câştigat toate cele peste 5.000 de locuri alocate staţiunii Covasna. Nemulţumiţi, reprezentanţii celorlalte companii participante la lictiaţie au făcut contestaţie.

"Noi am solicitat să se reevalueze ofertele, să se anuleze acel raport de adjudecare şi totodată să se verific încă o dată componenţa preţului de cost, dacă acesta corespunde realităţii", susţine Olivia Stanislav - directorul unui hotel de 3 stele.

Pe de altă parte, reprezentanţii hotelului a cărui ofertă a fost constestată au precizat că îşi vor exprima punctul de vedere referitor la această situaţie, abia în zilele următoare. Cei mai afectaţi de această situaţie sunt atât angajaţii hotelurilor din staţiune care nu avut de lucru luna aceasta, dar şi pensionarii care ar fi beneficiat de biletele de tratament.

"Ne aflăm undeva la 1 mai şi practic salariaţii sunt după o lungă perioadă de concedii medicale, concedii fără plată sau alte forme", a spus Vasile Neagovici - liderul sindicatului Sanitas Covasna.

De când a fost depusă contestaţia şi până acum, au fost anulate, pentru luna aprilie, aproape 2.000 de bilete în întreaga staţiune.

"Aceste bilete care trebuiau atribuite în perioada din 4 şi a doua serie din 18 şi 19 nu se pierd ci vor fi realocate în perioada următoare", a declarat Marius Popică - prefectul judeţului Covasna.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va da o decizie finală în cursul acestei săptămâni. Situaţii asemnănătoare sunt întâlnite în hoteluri din mai multe staţiuni din ţară.