Sari la conținut

Braşovul, capitală culturală europeană

Lansarea candidaturii a avut loc într-un decor special, din centrul istoric al Braşovului: Piaţa George Enescu.

"Gândim acest concept, această candidatură nu doar pentru municipiul Braşov, ci să fie implicată toată zona metropolitană, specificul Ţării Bâsei este unic în România", a spus George Scripcaru, primarul municipiului Braşov.

"Sperăm ca, împreună cu colegii din Facultatea de Muzică şi Facultatea de Litere, în principal din cele două facultăţi din universitate, candidatura Braşovului, prin tot ce vor face şi vor organiza aceşti colegi, să fie mult mai solidă", a declarat Ioan Abrudan, rectorul Universităţii "Transilvania", Braşov 

Instituţiile de cultură cooptate în susţinerea candidaturii au format o asociaţie, care îşi propune să mobilizeze într-o strategie unitară toate eforturile pentru sprijinirea Braşovului.

"Am decis să devenim membri fondatori la asociaţia care se va ocupa de acest proiect, alături de Primăria Braşov şi de Agenţia Metropolitană, contribuim şi cu bani", a spus Mihai Veştea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov

Membrii asociaţiei au lansat în dezbatere publică şase concepte culturale, pe baza cărora să fie exploatate la maxim avantajele Braşovului, în competiţia cu celelalte oraşe candidate la titlul pentru 2021. Unul din rezultatele dezbaterii va fi conceperea unui logo pentru candidatura Braşovului.

"Ne dorim, prin toate aceste concepte, care probabil se vor regăsi, într-o formă mixtă, în dosarul final de candidatură, să răspundem mai multor probleme cu diverse soluţii", a declarat Valer Rus, membru Consorţiul Cultural Corona.

Candidaturile pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 se depun până în octombrie 2015. Decizia finală va fi luată în august 2016, de un juriu format din zece reprezentanţi ai instituţiilor europene şi doi experţi numiţi de Ministerul Culturii. Potrivit apelului de candidaturi, lansat în 2014 de Ministerul Culturii, pentru anul 2021, titlul se poate acorda cel mult unui oraş din România şi Grecia.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan

Pe aceeași temă