Braşovul, încă nepregătit pentru Jocurile Olimpice. Atât în Poiana Braşov, cât şi în Râşnov mai trebuie făcute investiţii în infrastructură

Data publicării:
FOTE

Discuţiile legate de Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret au fost redeschise odată cu lansarea în presa elveţiană a unui articol în care sunt puse în balanţă şansele pe care le au cele două oraşe, Braşov şi Lausanne, să fie gazdele competiţiei în anul 2020. Autorul articolului spune, pe scurt, că Lausanne-ul ar fi luat faţa Braşovului în ceea ce priveşte nivelul de pregătire de la ora actuală dar şi posibilităţile de finanţare ale lucrărilor care mai trebuie realizate până atunci.

"Comitetul consideră că proiectul Braşovului demonstrează că aici există potenţialul necesar pentru organizarea celei de a treia ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret, aşa că luăm în considerare cererea de candidatură. Mai sunt, însă, aspecte asupra cărora mai trebuie făcute o serie de îmbunătăţiri şi clarificări. Nu avem toate garanţiile încă, iar cea mai importantă dintre ele priveşte finanţarea. Mai sunt apoi în discuţie centrul media şi planul de hosting pentru ca toate exigenţele să fie satisfăcute." se arată în articolul apărut la începutul acestei luni în publicaţia 24 Heures.

Autorităţile braşovene recunosc că sunt aspecte la care încă se mai lucrează. Guvernul s-ar fi angajat să susţină investiţiile care mai sunt necesare până în 2020, aşa că privesc înainte cu optimism. Braşovul se bazează şi pe experienţa organizării în 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European, la care au participat o mie de sportivi şi care, potrivit Comitetului Internaţional Olimpic, ar fi fost cea mai de succes ediţie a competiţiei. "Am dovedit tuturor că Braşovul are capacitatea să organizeze o copmpetiţie de nivel olimpic. Cel mai de succes festival olimpic, iar acest lucru nu l-am spus noi, ci preşedintele Comitetului Olimpic European şi fostul preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional.", Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov

Şi turiştii cred că Braşovul va fi pregătit să susţină competiţia din 2020. "Vreau să vă zic că din 2000 până în 2006 am preferat Poiana Braşov. Ceea ce am văzut astăzi, după nouă ani, e superb. Pârtia e pârtie, loc pentru sanie, patinoarul e superb. Da, e organizare. E foarte bine. Îmi doresc să fie jocurile în 2020.", a declarat un cetăţean.

În Poiana Braşov s-au organizat mare parte din probele de la FOTE, atât pe patinoar, cât şi pe domeniul schiabil. La ambele mai este, însă, de lucru, pentru ca peste cinci ani Braşovul să poată concura cu marile centre sportive din lume. Construit în timp record, patinoarul din Poiana Braşov respectă dimensiunile unui patinoar olimpic. La FOTE aici s-au desfăşurat probele de patinaj artistic şi patinaj viteză. Nu are, însă, destule locuri pentru spectatori. În acest moment, patinoarul oferă doar 250 de locuri pentru spectatori. Pentru ca probele de patinaj din cadrul JOIT să se desfăşoare în condiţii optime, atât pentru sportivi cât şi pentru cei care îi urmăresc, aici ar trebui să existe tribune cu cel puţin o mie de locuri.

Autorităţile braşovene au planuri mari şi pentru domeniul schiabil. În Poiană au avut loc acum doi ani probele de schi alpin. Primăria Braşov vrea să extindă domeniul schiabil pe versantul nordic al masivului Postăvaru, înspre Râşnov.

Şi complexul de trambuline de pe Valea Cărbunării, din Râşnov, o investiţie de 15 milioane de euro, mai are nevoie de îmbunătăţiri. Din punct de vedere tehnic, cele patru trambuline pentru sărituri cu schiurile respectă toate normele. În următorii cinci ani, însă, aici ar mai trebui construite tribune, cu cel puţin două mii de locuri, şi un sistem care să asigure iluminatul pe timp de iarnă.

Punctul forte al elveţienilor ar fi partea de comunicare şi garanţiile financiare. Ei au pregătit deja şi un videoclip pentru candidatură. În luna martie va avea loc evaluarea documentaţiei depusă de România, iar în cadrul unei videoconferinţe cu comitetul executiv, autorităţile de la noi vor prezenta un film cu tot ce înseamnă baze sportive.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri