Buni de plată

Data publicării:
BUNI DE PLATA

Grădina Zoologică din Braşov se întinde pe o suprafaţă de 9 hectare, însă jumătate din teren a avut proprietar. Omul şi-a recuperat trei hectare, însă pentru un hectar şi jumătate s-a judecat din 2004 cu primăria. Terenul respectiv nici nu mai poate fi recuperat de proprietar, pentru că este înconjurat din toate părţile de cuşti cu animale. În plus, pe el sunt în construcţie spitalul veterinar şi planetariul.

Pe durata procesului, suma stabilită pentru metrul pătrat de teren a fost de 300 de euro, astfel că valoarea întregii suprafeţe ajunge la aproape 5 milioane de euro. Plata despăgubirii ar însemna un efort foarte mare pentru municipalitate. Bugetul local alocat pe anul acesta abia dacă ajunge la 133 de milioane de euro, iar cinci milioane în minus ar da socotelile edililor peste cap. Astfel, municipalitatea încearcă să ajungă la o înţelegere cu proprietarul, căruia îi va achita jumătate din sumă, iar în cuantumul celeilalte jumătăţi îi vor oferi la schimb alte proprietăţi.

În şedinţa de luni a Consiliului Local, edilii vor decide la ce investiţii vor renunţa, dar şi ce proprietăţi ale oraşului vor ceda pentru a achita datoria. Suma rămâne, însă, una foarte mare, iar eforturile financiare se vor resfrânge cu siguranţă asupra cetăţenilor. 

Lucrările de modernizare a parcului zoologic, începute în 2010, presupun o investiţie de 29 de milioane de lei. Un sfert din aceşti bani vin de la Primărie, iar restul de la Ministerul Mediului. Litigiul pentru terenul respectiv, însă, nu afectează cu nimic bugetul alocat pentru lucrări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri