Sari la conținut

Canionul de cleştar

Imaginile de vis îl întâmpină pe turist încă de la prima privire aruncată spre stâncile printre care pârâul Şipoaia a săpat o cale adâncă. Firele de apă care vara formează mici cascade au îngheţat pe pereții de stâncă, iar săgeţile de gheaţă ajung şi la patru metri lungime.

"Peretele din dreapta intrării în Canionul Şapte Scări oferă, în acest an, cel mai bogat peisaj. Aici s-au format stalactite, stalagmite, coloane, iar blocurile de gheaţă căzute au o culoare parcă desprinsă din poveşti.

Traseul spre canion începe chiar din Drumul Naţional 1, aproape de intrarea în Braşov dinspre Predeal. Din dreptul fostei cabane Dâmbul Morii nu e de mers pe jos mai mult de un ceas. Un drum pe care împătimiţii peisajelor de iarnă sunt gata să îl ia la pas, cu trusa foto şi trepiedul în rucsac, chiar prin zăpadă de o jumătate de metru.

"Este un canion prin care lumina pătrunde cu un anumit unghi, mai ales în perioada hibernală, e vorba de cum se reflectă în gheaţă şi care sunt contrastele pe care le dă în paralel, să spun aşa, cu pereţii mari, prin care s-a sculptat canionul", spune  Iulian Cozma, fotograf

Canionul Şapte Scări se află în partea nord vestică a masivului Piatra Mare. Are o lungime de 160 de metri şi o diferenţă de nivel de 58. În canion, pârâul a format şapte cascade. Cea mai înaltă are aproape 15 metri înălţime, iar vuietul ei e atât de puternic încât greu se înțelege om cu om. Pe timp de iarnă, traseul prin canion e foarte periculos, din cauza gheţii, dar pentru iubitorii aventurii extreme și a fotografiei, experiența e cu atât mai frumosasă.

Canionul este o destinaţie turistică potrivită în orice anotimp. Pe timpul verii, turiştii pot testa traseele de tiroliană ce trec pe deasupra potecii de acces spre canion. Cel mai lung dintre cele 21 de tronsoane are 273 de metri. Vara, accesul în canion costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar pe traseele de tiroliană 50 de lei pentru adulţi şi 20 pentru copii.

Reporter: Claudiu Loghin, Ioana Mihai / Operator: Zoltan Munteanu-Racz, Alexandru