Sari la conținut

Captivi în garsoniera groazei

28 de câini şi trei pisici au fost salvate de Poliţia Animalelor din garsoniera groazei. Patrupedele nu au văzut niciodată lumina zilei, spun locatarii imobilului, alarmaţi de mirosul de nedescris şi de hărmălaia pe care o auzeau din locuinţa vecină.

"Aţi vorbit cu femeia să îi spuneţi că... Of, Doamne, dar de câte ori! Nu s-a putut... Câini aceştia au fost scoşi vreodată afară, la lumina zilei? Niciodată! Nu i-aţi văzut niciodată pe aici... Niciodată, nici nu ştiu câţi sunt, cum arată. Cum vă închipuiţi că au crescut? Nenorocire, chinuiţi şi sălbăticiţi!", spune o vecină.

Legaţi în lanţuri ruginite, câinii nu au fost scoşi la plimbare şi nu au inspirat aer curat niciodată. Chiar dacă par bine hrăniţi, ei vor avea nevoie de îngrijiri medicale urgente. Au răni vizibile pe piele, paraziţi şi afecţiuni oftalmologice. Cazul este o premieră în Braşov.

"Nu am văzut aşa ceva până în momentul de faţă - o cameră, o bucătărie, nişte lemne, nişte fiare şi câini legaţi de aceste lemne şi aceste fiare. Am înţeles că proprietara stătea cu ei acolo, nu pot să îmi închipui unde putea să doarmă acolo. Cred că sunt 20 de centimetri de fecale peste tot", Paula Ciotloş - PR Asociaţia "Milioane de Prieteni".

Proprietara este o femeie în vârstă de 44 de ani. Cel mai probabil, ea va răspunde în faţa legii pentru rele tratamente aplicate animalelor.

"Procuratura trebuie să strângă dovezile de care are nevoie pentru instrumentarea cazului, pentru că doamna este pasibilă de răspundere penală", Constantin Vlădilă - responsabil cu bunăstarea animalelor, DSV Braşov.

"Este un dosar în cercetare din luna noiembrie 2015. A trebuit să pregătim foarte multe documente şi dovezi în susţinere acestui mandat de percheziţie pe care l-am obţinut", Mihaela Babii - medic veterinar, Poliţia Sanitar-Veterinară.

După ce a fost ridicată de Poliţie, proprietara animalelor a fost internată la Spitalul de Neuro-Psihiatrie din Braşov. În acest caz a fost deschis un dosar penal. Dacă medicii constată că femeia nu este în deplinătatea facultăţilor mintale, ea va fi absolvită de răspunderea penală.

Pentru moment, câinii vor fi duşi la adăpostul public de la Stupini. Pentru această descindere, autorităţile au fost sprijinite de Asociaţia Milioane de Prieteni din Braşov. Medicii veterinari de aici se vor îngriji de animale în continuare.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Alex Apetroae