Cartofi rezistenţi la secetă

Data publicării:
CARTOFI NOI 151015

Institutul Naţional de Cercetare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr din Braşov a dezvoltat in 70 de ani de functionare peste 80 de soiuri autohtone de cartofi, multe deja experimentate de marii agricultori din judeţ. Patru dintre ele au obţinut brevetul abia anul trecut, iar anul acesta au fost plantate de un fermier. Radu Hermeziu este cercetătorul care le-a conceput.

"Soiul Sarmis, se pretează foarte bine pentru piure, soiul Marvis pentru cartofi pai, iar celelalte două, Braşovia şi Castrum, sunt mixte, deci merg şi-şi  ", explică Radu Hermeziu - inginer. 

"Au provenit în urma unui proces, să spunem de selecţie, orientat spre realizarea de forme cu rezistenţă sau toleranţă la condiţiile acestea climatice care sunt în continuă schimbare ", adaugă Sorin Chiru - directorul Institutului de Cercetare al Cartofului, Braşov. 

După trei ani în care au fost testate în şapte regiuni din ţară, pe soluri şi în condiţii climatice diferite, cele patru soiuri noi de cartofi şi-au dovedit atât calităţile culinare cât şi rezistenţa şi capacitatea mare de producţie. Acum sunt în faza de înmulţire rapidă, pentru a ajunge cât mai curând în magaziile fermierilor.

" Minituberculii aceştia, la anul, vor merge în câmpul clonal de la Institut şi vom obţine elitele, superelita şi elita care vor merge mai departe la fermierii interesaţi ", explică Nicoleta Chiru - cercetător. 

Ameliorarea speciilor de cartofi este un fenomen natural şi necesar, spun cercetătorii, dirijat de cerinţele pieţei.

Calinic Sucaciu cultivă cartofi pe o suprafaţă de 100 de hectare, în Ţara Făgăraşului, iar producţia sa ajunge pe rafturile supermarketurilor. Anul acesta a fost primul fermier din judeţ care a însămânţat cele patru soiuri pe o bucată de câţiva metri pătraţi ca să vadă cum se comportă în condiţiile specifice zonei. Cartofii au trecut testul cu succes.

" Al doilea soi este soiul Braşovia, mie mi se pare destul de interesant şi e un soi de mărime medie spre mare, producţie bună pe hectar, rezistenţă bună la condiţiile de stres, secetă.  Nu toate soiurile pot să reziste la stresul termic ", ne povesteşte Calinic Sucaciu - cultivator. 

În plus şi conformţia tuberculilor recomandă soiul.

Pentru anul care urmează, fermierul din Drăguş s-a hotărât să cumpere 20 de tone de cartofi de sămânţă de la Institut, ca să extindă aceste culturi la o suprafaţă de cinci hectare. Dacă anul acesta, pentru experiment, omul a ptimit gratuit 300 de tuberculi pentru cultura experimentală, în 2016 va plăti 1,7 lei pentru fiecare kilogram de sămânţă, un preţ de trei ori mai mic decât cel al cartofilor de sămânţă proveniţi din afară.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri