Cartofii româneşti, mai scumpi la iarnă 

Data publicării:
SCUMPIRE CARTOFI

Cultivatorii de cartofi estimează că în această iarnă un kilogram de cartofi s-ar putea vinde chiar şi cu un euro. Preţul a crescut după ce, în ţări ca Germania, Austria, Slovacia şi Ungaria, producţia a fost extrem de slabă şi au început să importe din România.

"Şi acum avem solicitări foarte mari din zona Ucraina, Rusia chiar zona arabă, să cumpere cartof din românia şi nu un tir - două, ci mii de tone solicită, nu avem de unde să dăm şi asta înseamnă criză şi când este criză ne putem aştepta la creşterea preţului", afirmă  Ioan Benea - preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful 

Deja scumpirea se resimte în pieţele din Braşov. În urmă cu un an cartofii se vindeau cu 50 de bani - 1 leu, însă în prezent, în pieţe, cartofii se vând între 1,5 şi 2 lei kilogramul.

Producţia slabă din ţările europene, de anul acesta, va duce şi la scumpirea sămânţei de cartof dar şi la scăderea suprafeţelor cultivate. Anul acesta, suprafaţa cultivată cu cartofi a fost de 41.000 de hectare, faţă de o 100.000 de hectare, cât a fost anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri