Sari la conținut

Căsătoriile între minorii romi, interzise

Dorin Cioabă, care este și președintele Uniunii Internaționale a Romilor, a anunțat astăzi că familiile de romi care își vor căsători copiii mai devreme de vârsta de 16 ani vor suferi sancțiuni aspre. Cioabă a menționat că romii care își căsătoresc copiii vor fi dați pe mâna autorităților statului, dar vor fi și excluși din comunitate.

"Familia respectivă nu va mai putea face afaceri cu membrii comunității de rromi, nu mai sunt invitați la anumite evenimente, sunt practic izolați, iar pentru un rom, aceste sancțiuni sunt mult mai drastice decât dacă ar fi pedepsit la vreo închisoare", susţine  Dorin Cioabă.

Mulți dintre romi spun că nu vor respecta hotărârea, pentru că nu îl recunosc pe Dorin Cioabă drept lider.

Reprezentanții ONG-urilor spun că se confruntă des cu problema căsătoriilor timpurii dintre romi.

"Am avut experiențe destul de negative, în sensul că am încercat să lucrăm cu ei și nu au fost lăsați, din cauza faptului că erau tranzacționați cu câțiva ani înainte", a spus Antoaneta Ghişoiu, Inițiativa Socială Ruth Zenkert.

Dorin Cioabă a declarat astăzi că dorește și stabilirea un parteneriat cu Direcția pentru Protecția Copilului, astfel încât cazurile de minori obligați să întemeieze familii să ajungă cât mai repede în atenția autorităților.

" Considerăm o inițiativă foarte bună din partea reprezentanților etniei romilor implicarea în problema minorilor. Ca efecte, considerăm că minorele căsătorite la o vârstă mult prea fragedă vor avea un nivel de educație scăzut, vor fi implicate în cazuri de abandon școlar. De asemenea, nici din punct de vedere fizic nu sunt suficient dezvoltate pentru a întemeia o familie", susţine Adela Stanciu, purtător de cuvânt DGASPC Sibiu.

Potrivit liderilor romi, mii de familii între minori se întemeiază în fiecare an, în România.