Case săseşti, renovate ca odinioară

Data publicării:
CASE VISCRI

Gheorghe Solomon stă într-o casă săsească ce a fost construită în 1896. Omul s-a gândit să-şi prefecţioneze tehnica de renovare şi a participat la un curs de protejare a patrimoniului cultural susţinut de Ministerul Culturii.

 " Deci numai var bulgar stins, cum se făcea înainte și nisip, fără ciment, fără nimic ", spune Gheorghe Solomon, cursant.

Ana Schintea a văzut ce înseamnă renovarea caselor vechi prin metode moderne. La scurt timp după ce a refăcut faţada casei, tencuiala a început să se desprindă.

Femeia a învăţat la curs şi o regulă importantă despre culorile ce trebuie folosite la casele vechi săseşti.

Toţi cursanţii au avut cel mai bun exemplu de urmat: casa Prinţului Charles de la Viscri pe care au putut să o şi viziteze.

Specialiştii spun că, din păcate, multe localităţi din Transilvania şi-au pierdut aspectul tradiţionl, pentru că oamenii fac modernizări după cum le trece prin cap.

Culmea este că străinii care ajunşi în satele transilvane sunt atraşi tocmai de vechea arhitectură, nu de casele moderne. Agnes a venit din Olanda şi de cinci ani locuieşte într-o casă săsească din comuna Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu.

"Noi am căutat cinci ani până am găsit locul nostru în țara frumoasă România. Am găsit casa, era originală, nu era locuită de 20-30 de ani. Si nu s-a făcut nicio schimbare. Asta ne-a placut ", spune  Agnes Jansen, proprietar din Oranda.

Cursurile de protejare a patrimoniului cultural imobiliar sunt extrem de populare. O mie de localnici din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov şi-au anuţat intenţia de a le urma, mai ales că sunt gratuite

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri