Castelul Miko din Covasna, cumpărat de autorităţi, va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic

Data publicării:
CASTEL SALVAT

Castelul Miko a fost construit în 1827, cu pietre și materiale de la o fostă cetate din Olteni care a fost dărâmată. Groful Miko Miklos și-a construit reședința pe nouă hectare în satul Olteni, comuna Bodoc. Avea de toate: camere pentru servitori, grajduri, o casă cu 12 încăperi și chiar și o piscină. După câteva zeci de ani, castelul a fost cumpărat de un alt grof, dar care după venirea comunismului s-a mutat cu familia în Germania.

Proprietatea a fost luată de către stat, iar în 1979 a fost transformată în școală pentru copiii cu nevoi speciale. În 2004 însă, moștenitorii grofilor și-au cerut castelul înapoi. Au intrat în posesia lui, dar nu au mai trecut pe acolo, aşa că edificiul s-a degradat văzând cu ochii.

Acoperișul stă să cadă, iar pereții sunt plini de crăpături, chiar dacă în unele săli mobilierul este intact de aproape 200 de ani încoace. Tocmai de aceea autoritățile s-au hotărât să facă ceva ca această comoară veche să nu se distrugă cu totul. Luni de zile au negociat cu proprietarii care sunt acum în Germania, iar la începutul lunii mai vor semna contractul de cumpărare. Castelul a fost evaluat la aproape 780.000 de euro, dar Primăria Bodoc și Consiliul Județean au reușit să-l cumpere la mai puțin de jumătate din sumă.

"Noi împreună cu Consiliul județean, cu 250.000 de euro l-am cumpărat. Am avut pus de-o parte un fond de rulment de unde am putut să luăm și nu am simțit așa tare", spune  Fodor Istvan, primarul comunei Bodoc.

Autorităţile vor să introducă edificiul în circuitul turistic. Localnicii speră că aşa vor ajunge vizitatori şi la ei în comună, loc care nu are alte atracţii turistice.

"Am fost acolo, e foarte frumos, poate să atragă și turiști", spune un localnic.

"Este o investiție foarte bună. Că cine îngrijea, cine locuia acolo, nu s-a comportat cu castelul cum trebuia", este de părere un turist.

"Comuna este pe râul Olt, deci râul poate fi folosit pentru canotaj și comuna este împrejmuită de munți, de păduri, cu animale sălbatice", spune Albert Zoltan, șef de birou la Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Județean.

În județul Covasna sunt câteva zeci de astfel de castele sau moșii care au aparținut grofilor. Unele sunt în circuitul turistic, altele sunt în continuare în proprietate privată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri