Cea mai friguroasă noapte din această toamnă

Data publicării:
FRIG HARGHITA

Primii care au solicitat furnizarea agentului termic, încă de săptămâna trecută, au fost directorii creșelor din Miercurea Ciuc. Frigul de peste noapte a făcut ca pereții clădărilor să se răcească foarte tare, iar copiii riscau să se înbolnăvească în clasele răcoroase.

"Avem copiii foarte mici între un an şi trei ani şi am crezut de cuviinţă că ar fi bine să fie o temperatură constantă pentru ei. Am avut nevoie de căldură şi trebuia să solicităm pentru că e clădirea nouă avem aripi ale clădirii care nu se încălzesc nici de la soare", spune  Elisabeta Tomos - administrator creșă.

Până acum, opt unități de învățământ și două spitale din oraș au cerut căldură, iar până la sfârșitul săptămânii, alte două spitalele vor fi încălzite. De mai bine de o săptămână la Miercurea Ciuc temperatului au scăzut sub 0 grade. Cel mai frig a fost azi-noapte atunci când termemotrele au indicat - sase grade celsius.

Cu toate acestea, nicio asociație de proprietari din oraș nu a cerut furnizarea agentului termic, deși localnicii recunosc că în aparatamente este frig, mai ales dimineața și seara.

"Trebuie să înceapă furnizarea. Copiii mici nu poţi să îi ţii în frig", spune un localnic.

"În intervalul orar 6:00- 18:00, în acest interval dacă este temperatura sub +10 grade noi putem să furnizăm fără să aşteptăm să se facă cereri. Sigur că cea mai bună soluţie este ca cei care răspund pentru contractele pe care le au încheiate cu furnizorul de energie termică care suntem noi, dacă ne comunică în scris este foarte bine şi nu avem niciun fel de discuţie şi pot să se facă comenzi", declară Fekete Anna - reprezentant Goscom, furnizor de agent termic

Mai norocoși sunt cei care se nu depind de societatea de furnizare a agentului termic și își pot face căldură după bunul plac. Școala din Sâncrăieni este încălzită cu sobe pe lemne, iar dimineața când vin la școală elevii intră în clase călduroase.

"Când temperaturile scad drastic atunci dăm drumul dimineaţa. La ora 5:00 vin muncitorii şi dăm drumul la foc, fac focul", spune Vizi Istvan - director școală 

Anul acesta locuitorii din Miercurea Ciuc vor plăti 304 lei pentru o gigacalorie, cu 30 de lei mai puțin față de anul trecut. În sistemul centralizat sunt racordaţi 4500 de consumatori casnici și 160 de instituții și societăți comerciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri