Celebru, dar uitat de autorităţi

Data publicării:
DRUM VISCRI

La 49 de ani, Marcela Hili face eforturi uriaşe pentru a duce un trai decent. Chiar dacă locuieşte în satul iubit de prinţul Marii Britanii, ea şi familia ei trăiesc doar de pe urma produselor de artizanat pe care le confecţionează pentru turiştii care vin în vizită.


"Pe baza turismului câştigăm şi noi, că altfel nu ştiu de unde am avea să punem pâine la copii, la şcoală, că nu avem unde să muncim. Ne-am duce, dar unde?", povesteşte Marcela Hili - localnic.

Satul prinde viaţă numai în lunile de vară, când turiştii vin aici în vacanţă. Până atunci, nici măcar românii nu se înghesuie să viziteze locul pe care prinţul Charles îl promovează peste hotare. Iar cei care se încumetă, au parte de surprize.

Poate că Viscri nu ar fi la fel de pustiu dacă satul ar fi mai bine promovat şI de autorităţile locale, spun cei care l-au vizitat, dezamăgiţi mai ales de infrastructură.

"Avem valori, dar, din păcate, plutesc în neorganizare, în slaba punere în valoare. Sunt multe disfuncţii şi asta explică de ce România e pe ultimul loc în turismul european", spune un localnic.

Drumul spre Viscri este o adevărată aventură. Cei 8 kilometri de şosea care leagă satul de localitatea Buneşti arată ca după război.


Drumul a fost reabilitat ultima dată în anul 2008, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Anul trecut s-a zvonit că vor fi alocaţi bani pentru reparaţii. A fost, însă, doar un zvon, pentru că astăzi, autorităţile încă se chinuie să obţină banii de la Guvern pentru reabilitare.

" Am înaintat către Ministerul Dezvoltării solicitarea pentru finanţare pentru că, aici avem practic toată documentaţia necesară finanţării avem şi promisiunile de rigoare. Am înaintat oficial această solicitare prin programul naţional de dezvoltare locală. Este programul gestionat de Ministerul Dezvoltării şi este de fapt,  cea mai probabilă sursă de alocare a banilor pentru acest gen de investiţii. De cât ar fi nevoie? este nevoaie de aproape 4 milioane de euro având în vedere că există nişte alunecări de teren în zonă", a spus Mihai Pascu - vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov.

Viscri a intrat în atenţia turiştilor în 1996, când Prinţul Charles a cumpărat aici o casă care datează din secolul XVIII. Ulterior, a intrat şi în patrimoniul UNESCO, apărând pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri