Centru de Excelenţă pentru copiii braşoveni

Data publicării:
CENTRU EXCELENTA

Iulia este unul dintre copiii care au vrut să se pregătească suplimentar. Îi place foarte mult matematica şi tocmai de aceea face pregătire în plus la această materie de câteva săptămâni, chiar dacă uneori se simte destul de obosită.

"Este când şi când depinde de ce facem la şcoală. Dacă la şcoală au fost lecţii mai grele, aunci sunt mai obosită la cerc. Sunt lecţii mai grele la cerc dar este totuşi bine", spune Iulia.

Profesorii de matematică, limba română, chimie sau biologie sunt pratic voluntari pentru elevii care vor să se pregătească pentru excelenţă la concursurile şcolare sau olimpiade.

"Există o selecţie în acest sens, elevii au trecut printr-o testare la începutul acestui curs. Din 160 de elevi, dacă bine îmi amintesc, au reuşit primii 30 de elevi cu notele peste 8", a precizat Roxana Ionescu, profesor limba română .

Inspectoratul Şcolar Braşov a demarat anul acesta, în luna mai, acţiunea de recunoaştere a Centrului de Excelenţă Excelsior ca personalitate juridică. Asta ar însemna ca orele să fie ţinute într-o singură unitate de învăţământ, iar profesorii să fie plătiţi. Sălile pregătite în acest sens se află la Colegiul Naţional Nicolae Titulescu, iar orele de laborator vor fi găzduite de Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă.

 "Problema este să se producă reabilitarea acelor spaţii, au fost de la Primărie, s-a discutat, am înţeles că a fost şi licitaţia făcută pentru lucrare, încă nu a venit nimeni să discutăm concret, că încă nu ştiu ce a fost cuprins în caietul de sarcini", spune Săndica Josu - director Colegiul Naţional Nicolae Titulescu

Problema reală, însă, este că deocamdată nu s-a găsit sursa de finanţare pentru plata dascălilor.

"Probabil vom găsi o soluţie de a înfiinţa o asociaţie sau de a exista o asociaţie care să vină şi să sponsorizeze tarifele orare ale profesorilor, tocmai pentru a face mai atractiv acest program", spune Adina Durbacă - viceprimar Braşov.

Ar fi vorba de doar 10 lei pe oră, o sumă care pentru mulţi s-ar putea să nu fie tocmai motivantă, chiar dacă profesorii fac această muncă voluntar.

"Facem din plăcere. Cadrele didactice, nu numai noi profesorii de română ci toate cadrele didactice de la acest centru, merg voluntari", spune Mihaela Stan - profesor de limba română. 

La nivelul judeţului Braşov ar fi 250 de elevi cu performanţe deosebite la învăţătură care trebuie pregătiţi anual pentru concursuri şi olimpiade. Pentru ca centrul de exclenţă să funcţioneze aşa cum trebuie va fi nevoie de 12 profesori care să îi pregătească suplimentar pe elevi.

Reporteri: Sorina Secelean, Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri