Sari la conținut

Centrul Braşovului, împânzit de militari

După ce militarii au dat onorul prefectului, ceremonia a fost deschisă de un sobor de preoți. Au urmat apoi discursurile oficialităților, iar în final a fost momentul culminant al evenimentului: parada militarilor.

19 plutoane de militari, polițiști, pompieri și jandarmi au defilat în fața a sute de oameni veniți în centrul orașului. Pe lângă defilarea soldaților, au fost prezentate și mașinile de luptă. La un moment dat cerul a fost survolat și de un avion AN2, de la Aeroclubul României

"N-am vrut să stau în casă. Aici, la aer și la realitate", spune un braşovean.

"Noi am vrut să demonstrăm că Brașovul merită o astfel de activitate, pentru că ați văzut structuri din cadrul sistemului național de apărare, nu neapărat, de la Vânători de Munte, că astăzi într-un gând și bucurie noi am vrut să sărbătorim cum se cuvine Ziua Națională a României", general de brigadă Tudorică Petrache, comandant Brigada 2 Vânători de Munte. 

La final, atenția s-a mutat în parcul central, unde a fost expusă tehnica militară. Cei mai încântați au fost copiii.

"Mi-a plăcut cum erau ei îmbrăcați și mi-au plăcut mașinăriile și puștile", spune un copil.

"Tot ceea ce vedeți aicei, ce am expus pt publicul larg, spectator, sunt destinate misiunilor curente ale efectivelor și forțelor de poliție", spune Ioan Necșulescu - șef cabinet IPJ Brașov.

Și Junii Brașovului au sărbătorit ziua națională. Peste 50 de juni s-au adunat în Piața Unirii, un loc pe care nu l-au ales întâmplător. Aici, fanfara liceului Andrei Șaguna a deschis evenimentul.

"Niciodată nu va trece o astfel de zi fără ca junii să nu marcheze acest eveniment în piața unirii, la statuia ridicată de strămoașele lor, de reuniunea femeilor din Șcheii Brașovului, aici", spune Alexandru Stănescu - secretar Uniunea Junilor Brașov.

Evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie s-au încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor. Însă anul acesta nu au mai fost focuri de artificii, în semn de respect față de evenimentele tragice de acum o lună, din București.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu, Mihai Stan