Centrul de Transfuzii Covasna, în impas 

Data publicării:
TRANSFUZII FARA MEDIC

Încă din anul 2006, conducerea Centrului de Transfuzie Sangvină din Covasna se chinuie să aducă aici un medic care să coordoneze întreaga activitate. Nimeni nu mai este însa interesat, din cauza salariului prea mic raportat la responsabilităţile mari pe care le au cei care lucrează aici. Gabriela Peter este asistent de laborator la Centrul de Transfuzii din Covasna de 30 de ani, iar salariul pe care îl câştigă nu ajunge la 1400 de lei.

"Lucrăm într-un mediu foarte periculos, din cauză că lucrăm cu virusul HIV şi B şi C şi, oricât ne-am proteja, cred că avem motive să fim speriaţi", spune Péter Gabriella - asistent de laborator.

"Salariul nu este motivant. Noi, să spunem, între ghilimele, cei care lucrăm de atâţia ani, lucrăm din pasiune, dar pentru cei tineri este foarte puţin", spune Szabo Maria - asistent de laborator.

Rolul medicului coordonator este să examineze clinic toţi donatorii. De el depind atât calitatea sângelui donat cât şi siguranţa celor care îl primesc. Atâta vreme cât acest post este vacant, activitatea centrului riscă să fie blocată.

"Medicul, care consultă donatorii, este responsabil de actul de donare, iar fără medic nu putem recolta sânge. Este o muncă foarte precisă, trebuie să fim foarte atente şi să fie de calitate", spune Silvia Neagu - directorul Centrului de Transfuzie.

Postul de coordonator rămas vacant săptămâna trecută a fost ocupat acum temporar de un medic de la Urgenţe.

"Mi se pare inacceptabil ca ofertă de donatori să fie, cerere este în permanenţă şi oamenii să nu poată dona pentru că nu are cine să le asigure consultaţii, triaj şi examinare. Este o problemă de importanţă naţională, se lucrează cu produse biologice, nu înţeleg de ce este această lipsă de corelare între responsabilitate şi salarizare", a spus Camelia Mîndru - medic şef secţie UPU SMURD Spital Judeţean Covasna.

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Covasna lucrează doar şase asistente, un chimist şi un biolog, care ocupă şi funcţia de director. Concursul de ocupare a postului de medic coordonator va avea loc la sfârşitul lunii iulie.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri