Chiriaşii ANL mai au de aşteptat

Data publicării:
LOCUINTE ANL 121114

Julia Imre locuieşte împreună cu familia de zece ani într-unul din blocurile ANL din Miercurea Ciuc, unde plăteşte lunar o chirie de 319 lei. Femeia vrea să cumpere apartamentul cu două camere închiriat aici şi chiar a depus o cerere pentru asta la Primărie. De când a depus cererea, femeia nu primeşte decât acte adiţionale la contractul de închiriere.

Preţul pe metru pătrat, la vânzare, stabilit prin lege anul acesta pentru astfel de construcţii este de 328 de euro, din care un procent intră la bugetul local. Apartamentul Juliei, cu o suprafaţă de 44 de metri pătraţi, ar ajunge astfel să coste aproape 14.500 de euro. În situaţia familiei Imre sunt şi alte familii din Miercurea Ciuc care vor să profite de portiţa legislativă şi să cumpere apartamentele ANL în care locuiesc.

Nici cererea depusă acum doi ani de părinţii lui Erzsebet nu a fost soluţionată. Astfel, ei s-au alăturat celor 38 de familii care au vrut să cumpere în judeţ apartamente ANL, dar, deocamdată, au rămas cu ochii în soare.

" Noi stăm aici de 11 ani şi nu s-a putut cumpăra. În ziare scria că putem să îl cumpărăm, dar oamenii s-au dus, au depus hârtii, s-au interesat şi, dintr-un motiv anume au decis să le lase aşa şi nu le-au mai vândut ", spune Buzso Erzsebet - locatar bloc ANL. 

Când vine vorba de un răspuns concret la această problemă, autorităţile locale se fâstâcesc.

" Încă nu avem o hotărâre a CL în acest sens. Se plăteşte chirie către municipiu şi terenul dat din partea municipiului pentru acest proiect are şi el o valoare anume. Dar nu mai sunt condiţii pentru a construi blocuri ANL ", susţine Szoke Domokos - viceprimar Miercurea Ciuc. 

Părerea autorităţilor judeţene, însă, este cu totul alta.

" Autorităţile publice locale, ori din cauza delăsării, ori din cauză că vor să conserve aceste locuinţe nu fac demersurile necesare şi legale pentru ca aceste locuinţe să intre în proprietatea tinerilor ", precizează Adrian Andrei - subprefectul judeţului Harghita. 

Actul normativ care prevede vânzarea locuinţelor ANL a fost modificat în luna iulie a acestui an. În tot judeţul Harghita, în perioada 2001-2012, au fost construite 778 de locuinţe ANL. 538 pot fi şi cumpărate. Pana acum însă nu a fost incheiat niciun contract.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri