Chirii de zeci de mii de lei pentru şcoli

Data publicării:
SCOLI BISERICI

Autorităţile locale din comuna Vâlcele plătesc 2,83 de lei pe metrul pătrat chirie pentru clădirea şcolii din satul Araci. Asta se întâmplă din anul 2006 atunci când clădirile au fost retrocedate bisericilor reformate. Cuantumul chiriilor au fost stabilite printr-o Hotărâre de Guvern.

"La 150.000 de lei, deci un miliad şi jumătate, la preţul pe care îl au clădirile la ora acutală la noi în comună, respectiv în satul Araci, puteam să cumpărăm o casă care să fie proprietatea consiliului local şi poate să ne organizăm cu săli mai multe, spaţiu mai mare", a precizat Nicolae Cucu - viceprimar comuna Vâlcele.

Chirie pentru un corp al şcolii din localitate şi alte câteva anexe plătesc şi autorităţile din Hăghig. Este vorba de 8.000 de metri pătraţi pentru care până în 2012 inclusiv au plătit 70.000 de lei pe an. Au renegociat cu biserica reformata si acum dau cu 1000 de lei mai putin. Suma care se adună lunar este însă mult prea mare pentru bugetul localităţii.

"Bugetul propriu al localităţii este undeva de 400.000 de lei. Vă daţi seama că noi, din banii ăştia, dacă am fi plătit, ne-am fi destabilizat total. Ca şi valoare ar fi însemant o şcoală nouă", a spus Alexandru Cucu - primar comuna Hăghig. 

Pentru că nu sunt în proprietatea primăriei, în clădiri nu s-au putut face nici modernizări sau lucrări de reabilitare. Aşa că şcolile sunt dărăpănate, au toaletele în curte, iar părinţii sunt supăraţi.

"Nu am putut fi finanţaţi în anumite proiecte pentru că imobilul nu aparţine statului român şi facilităţi nu avem. Nu avem grup sanitar cu apă curentă", a spus Maria Azamfirei - administrator şcolii din Hăghig.

"Momentan chiria care este stipulată în Hotătrârea de Guvern nu acoperă nici reparaţiile curente care se ivesc care trebuie execuatte de către proprietar, deci nu ajung", spune Ballai Zoltan Ferencz - director consiliere economică Eparhia Reformată din Ardeal

Primarii din aceste localităţi si-ar dori să dea bisericii, la schimb, alte imobile, numai ca să poată repara şcolile. O asemenea soluţie nu se poate stabili însă decât după negocieri cu Episcopia Reformată .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri