Clădiri istorice prinse în vârtejul birocraţiei

Data publicării:
MONUMENTE BETA

Colegiul Pedagogic din Sibiu a funcţionat timp de 236 de ani într-o mănăstire romano-catolică. În 2010, clădirea a fost retrocedată Bisericii romano-catolice, iar mii de elevi care învăţau aici au fost mutaţi la marginea oraşului.

"Devenind ei proprietari, noi a trebuit să părăsim aceste clădiri. Am reuşit să relocăm unităţile şcolare", a declarat Ştefan Keresztes, reprezentant al IŞJ Sibiu.

"Am încercat să facem nişte reparaţii. Înăuntru am început, am dat jos tencuiala, dar deocamdată nu avem fonduri să continuăm", a adăugat Varga Rejo, directorul economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Legislaţia îi obligă pe proprietari să întreţină clădirile monument istoric, dar nu spune nimic de sancţiunile pentru nerespectarea acestei îndatoriri. "Au fost discuţii, în ultimul timp, cu Parohia Romano-Catolică, tocmai în acest sens, tocmai pentru a avea grijă şi a se atenţiona", a spus Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu.

Nu este singurul exemplu din Sibiu în care foste şcoli, care adăposteau mii de elevi, sunt, acum, părăsite. Fostul liceu CFR este năpădit de buruieni înalte cât un etaj, după ce a fost revendicat, acum un deceniu, de Parohia Evanghelică. Nici şcoala veche din Şeica Mare nu a scăpat. Clãdirea a fost revendicată de Biserica Evanghelică, iar cererea este şi acum pe masa Comisiei de Retrocedări de la Bucureşti, deşi au trecut aproape 10 ani. Autorităţile nu întreţin aceste clădiri, de teamă să nu îngroape banii în construcţii pe care le vor pierde, în viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri