Clădirile istorice ale Sibiului, neasigurate

Data publicării:
CLADIRI SIBIU

Cele mai multe clădiri din centrul istoric al Sibiului nu au asigurări împotriva dezastrelor. Chiar dacă unii proprietari au încheiat polițele obligatorii, acestea îi apără doar de cutremure, căderi de obiecte și alunecări de teren. Calamități care, de-a lungul istoriei, nu au fost niciodată semnalate în Sibiu.

Sunt 1.100 de case în centrul istoric al Sibiului, cele mai multe dintre ele în proprietatea persoanelor fizice. Chiar dacă locuiesc în clădiri monument, oamenii spun că nu au bani să-și încheie polițe de asigurare.

"Costă mult pentru cei care sunt mai subțiri la buzunare. Cei care au bani, nu. Noi suntem pensionari, la noi e mai subțire", spune o localnică.

"Mă obligă să fac dublu sau mai scumpă. Și atunci am renunțat. Și nu mai fac", spune altă sibiancă.

"Am avut incendii într-un oraș ca Sibiul, nenumărate. Din păcate, unele s-au soldat cu distrugeri ale orașului", spune  Răzvan Pop, istoric.

Cel mai recent incendiu petrecut în centrul orașului a avut loc acum 6 ani, la Palatul lui Michael von Brukenthal. În imobil locuiesc mai multe persoane, iar incendiul le-a distrus mare parte din mansardă. Asta nu i-a determinat pe locatari să încheie o asigurare împotriva dezastrelor, mai ales că nici legea nu îi obligă.

"Acoperă trei riscuri - alunecări de teren, căderi de corpuri și cutremurul. Dar ce este foarte important este incendiul și inundațiile, care nu acoperă acest tip de poliță", a precizat Albert Ioo, broker asigurări. 

"Acest lucru este posibil doar în baza listelor pe care Pool-ul de asigurare trebuie să ni le trimită lunar. Noi în continuare așteptăm aceste liste", declară Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu. 

În mod ironic, în urmă cu 150 de ani, aproape toate casele din centrul vechi al Sibiului erau asigurate . O certifică plăcuțele care încă mai există pe fațade, cu inscripția "Transsylvania", numele celei mai importante bănci de asigurări din zonă, în perioada Imperiului austro-ungar. Fațadele din centrul vechi al Sibiului au fost renovate în anul 2006, însă cele mai multe dintre clădirile istorice nu au mai beneficiat de reparații capitale și consolidări de zeci de ani.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri