Combinatul de coloranţi din Codlea, o amintire

Data publicării:
COLOROM CODLEA

Vara trecută a fost doborât turnul fabricii, singurul care mai amintea despre ce a fost odată mândria oraşului. Aşa arată astăzi cele 41 de hectare pe care se întindea odinioară fabrica. Acum, singurii care mai vin aici sunt cei care caută fierul vechi.

Cu aproximativ 3.000 de angajaţi, combinatul Colorom, înfiinţat în 1938, producea înainte de Revoluţie 50.000 de tone de coloranţi pe lună. În jurul fabricii a fost construit şi un cartier în care foştii angajaţi locuiesc şi astăzi. Acolo stă şi Dorel Stănoiu, care şi-a petrecut mai mult de 20 de ani din viaţă în fabrica Colorom.

"Aici am avut multe greve, am schimbat directori si în final s-a dezmembrat Uniunea Sovietica, acolo erau vânzările cele mai mari că noi dădeam coloranţi şi de acolo venea gazul metan şi venea gaz în prostie pentru că uneori îl dădeam şi pe coş afară, consumam numai ca să consumăm cota", a spus Dorel Stănoiu, fost angajat Colorom. 

După Revoluţie a început şi declinul fabricii. În anul 2002 o firmă turco-americană a vrut să preia combinatul, însă statul român a anulat procesul de privatizare pentru că firma nu respecta condiţiile. La scurt timp, Colorom a intrat în faliment. Sindicalistii au propus atunci un plan de reorganizare.

"Am încercat parcelarea acestui teren si atragerea de investitori mici care sa creeze locuri de munca reale", susţine Claudiu Cârnaţiu, fost director Colorom.

"În Colorom mai erau sectii unde se putea face ceva, unde se putea lucra. Dar, dacă interesul a fost fierul vechi şi inoxul şi neferoasele… aia a fost şi nimeni nu a fost tras la raspundere, deşi eram singurii din Europa", a declarat Constantin Onceru, fost muncitor Colorom.

În perioada de tranziţie, fabrica era atât de vulnerabilă încât a devenit ţinta afacerilor subternane.


"Veneau, aduceau nişte concentrate în Colorom, peste noapte le umpleau cisternele cu apă şi băgau concentrate de-ala., plecau cisternele şi din toată afacerea asta Coloromul s-a trezit peste doi tre ani cu datorii de 300 de miliarde de lei sau aşa ceva. Şi de acolo a început să cadă Coloromul", a spus Ioan Roşu - fost lider de sindicat Colorom.

În 2007, un om de afaceri din Braşov a cumpărat activele fabricii şi terenul pe care era amplasată, cu 7,5 milioane euro. Pe locul fostului combinat afaceristul a intenţionat să construiască un cartier de locuinţe şi mai multe magazine. Cartierul nu a fost niciodată ridicat, pentru că pe locul fostei fabrici, ecologizarea terenului este foarte costisitoare, iar avizele de mediu se obţin foarte greu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri