Conacele, noul trend în turism. O parte din conacele din Covasna au intrat în circuitul turistic

Data publicării:
CONACE CV

Castelul Daniel se află la aproximativ 60 de kilometri de Braşov, într-un sat din judeţul Covasna. A fost construit în jurul anilor 1.680 de familia Mihaly, o familie de nobili maghiari. De-a lungul timpului, descendenţii familiei au moştenit proprietatea, iar în urmă cu câţiva zeci de ani, castelul a fost vândut unor localnici, care, la rândul lor, l-au vândut mai departe.

"A fost un preţ de cumpărare, dat fiind că am cumpărat imobilul, după care am avut un proiect finanţat de UE de 400.000 de euro. Ceea ce am reuşit şi ceea ce promovăm şi prin conceptul nostru de turism este istoria autentică combinată cu confortul timpurilor moderne", a spus Lilla Racz, proprietar.

Cinci ani a durat reabilitarea. Însă clădirea şi-a păstrat autenticitatea şi chiar şi în 2015 mai păstrează farmecul anilor 1.700. Şi asta pentru că nimic din ce a fost găsit în castel nu a fost aruncat, ci a fost reciclat.

Camerele au dotări moderne, de ultimă generaţie, însă uşor poţi fi introdus în atmosfera de acum câteva sute de ani. Şi asta pentru că mobilierul este construit din lemnul folosit iniţial la construcţia conacului. 

Din septembrie 2014 castelul a intrat oficial în circuitul turistic. Aici, o noapte de cazare în cameră dublă costă între 80 şi 110 euro cu mic dejun inclus.

"Ideea noastră este să lucrăm cu grupuri şi astfel încercăm să vindem pachete. Am avut şi turişti din ţară şi din afara ţării. Ne-a ieşit un grad de ocupare de aproximativ 20%", a declarat Mark Elod - administrator.

"Sunt plăcut impresionat de ce am descoperit aici. Mi-a plăcut şi ideea reamenajării unui vechi castel. Aş mai reveni cu siguranţă", a spus un turist.

În Arcuş, alt sat, alt conac. Şi acesta a fost construit tot prin secolul 17, însă acum este sediul Centrului Cultural Arcuş. Deşi în perioada comunistă clădirea a fost complet transformată cu elemente specifice perioadei, continuă şi acum să atragă turişti.

"Cei mai mulţi vin din oraşele învecinate, din Sfântu Gheorghe, din Braşov, dar sunt foarte mulţi din Bucureşti, din România, adică din toată ţara care vin să viziteze şi să nu uităm că vara vin şi străinii", spune  Kopacz Attila - director Centrul de Cultură Arcuş

În ultimii ani, tot mai mulţi turişti sunt atraşi de conacele din judeţul Covasna. Iar unul dintre promotorii zonei a fost chiar prinţul Charles care vine an de an în zonă.

"În general turiştii europeni sunt interesaţi de circuitele culturale dar o pondere foarte mare mai nou o au şi turişti din Asia", declară Sorina Barbu - manager agenţie de turism

În judeţul Covasna sunt peste 200 de conace şi castele care au aparţinut pe vremuri familiilor nobile de saşi şi secui. Cele mai cunoscute sunt cele ale familiei Kalnoky din Micloşoara, ale familiei Mikes din Zăbala, ori castelele din Bicfalău. O parte dintre ele au fost revendicate şi reabilitate, în timp ce altele au fost părăsite şi se degradează tot mai tare. Doar o parte dintre acestea sunt incluse în circuitul turistic.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri