Controversa Margaretelor minore din Faust

Data publicării:
FAUST

 

Silviu Purcărete a distribuit în rolul Margaretei din Faust şapte fete minore, cele mai mici având doar 8 ani. Corul Margaretelor, menit să simbolizeze puritatea într-o luptă a binelui cu răul, apare, însă, şi în scene cu conţinut violent şi sexual.

"Momentul în care este, să zicem, sugerat primul act sexual cu Margareta se face în următorul fel: se stinge lumina, complet. Pe întuneric, domnul Ilie Gheorhe se aşează lângă fetiţă - că nu este un pedofil, domnul actor - se aşează lângă fetiţă… exact în momentul în care el vine înspre pat, eu urc pe pat şi acopăr tot", Ofelia Popii , actriţă în rolul Mefisto din Faust.

Un psiholog şcolar din Sibiu, care a văzut piesa, a făcut o sesizare la Protecţia Copilului, privind abuzul emoţional la care ar fi supuse tinerele distribuite în spectacol.

"Atunci când implici în teatru, implici copiii, prima întrenare este: "E chiar obligatorie participarea copiilor sau nu?" Faust nu este o creaţie artistică pentru copii. De aici şi abuzul. Efectele sunt pe termen mediu sau pe termen lung. Posibile. Nu ştim exact care sunt cauzele, dar nu merită să-ţi asumi un risc asupra dezvoltării psiho-emoţionale", Mihai Copăcean, psiholog şcolar.

Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" spune că piesa se joacă de 9 ani şi nu a avut niciodată reclamaţii de acest fel.

"A fost un casting foarte serios, unde părinţii au participat. La Bruxelles a fost, la una din reprezentaţii, preşedintele Comisiei Europene. Care a venit şi a strâns mâna la fiecare Margaretă", Constantin Chiriac, director TNRS.  

Cea mai violentă scenă, cea a violului, a fost tot timpul jucată de aceeaşi tânără majoră.

"Am fost prima şi singura care am făcut scena care se întâmplă", Tania Anastasov, actriţă în rolul Margaretei din Faust. 

Unele dintre Margaretele distribuite iniţial în spectacol au ajuns acum la vârsta majoratului.

"Am jucat la fiecare spectacol, 151 de spectacole. Acum am 22 de ani", Ana-Maria Telebuş, actriţă în rolul Margaretei din Faust .

Direcţia pentru Protecţia Copilului a deschis o anchetă în acest caz.

"Aşteptăm documentaţiile din partea atât a reprezentanţilor Teatrului Naţional Radu Stanca, cât şi a Serviciului Public de Asistenţă Socială, cu privire la respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 75, în ceea ce priveşte remunerarea şi prestarea de servicii de către copii", Beatrice Muntean, purtător de cuvânt DGASPC.

Piesa "Faust" se va juca la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu cu casa închisă. Rolul Margaretelor va fi, însă, interpretat de actriţe majore, pentru că reprezentaţiile sunt programate după ora 22:00. Iar legea interzice distribuirea copiilor în spectacole care se joacă după această oră.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri