COVASNA. Baie tradiţională şi mofetă, la Valea Zălanului

Data publicării:
BAIE VALEA ZALANULUI

Dacă până acum, ori de câte ori venea să se relaxeze în satul său de suflet, prinţul Charles se bucura de liniştea casei pe care o are aici şi de pajiştile cu flori rare, de acum înainte va avea parte de cel mai original spa din câte există în Covasna: chiar în mijlocul pădurii. În valea Zălanului, la câţiva paşi de conac, moştenitorului Coroanei Britanice îi stau la dispoziţie o baie tradiţională cum numai în partea locului există, dar şi o mofetă.

Apa de aici face adevărate minuni pentru organism. Culoarea roşiatică pe care o are este dată de conţinutul ridicat de fier, iar medicii spun că zece minute petrecute în acest bazin timp de două săptămâni, ajută relaxarea sistemului nervos, mineralizarea oaselor şi tratarea afecţiunilor hematologice.

La construirea mofetei au ajutat 70 de tineri, membri ai unei fundaţii din Ungaria şi voluntari din localităţile învecinate. Şi localnicii au pus, însă, umărul la ridicarea celui mai nou şi mai important obiectiv turistic din sat. Préda Piroska este unul dintre ei.

"Am primit musafiri, cu atât am ajutat şi eu, le-am pregătit şi le-am dat de mâncare", ne spune Preda Piroska.

Baia tradiţională este alimentată de izvoare cu apă sărată de care profită acum chiar şi sătenii, mai ales după muncile grele ale câmpului.

"Aici vin foarte mulţi din sat, au zis că este foarte bună pentru picioare. Şi eu vreau să mă duc acolo, măcar să fac 10 cure", spune o vârstnică.

"Auzeam de la strămoşii noştri, de la bătrânii noştri că veneau sus, aici şi băgau picioarele în izvor, unde e construită mofeta. Înainte de a începe şcoala, mai multe maşini veneau din Galaţi, Timişoara, Bucureşti", spune  Kasléder József - primarul din Malnaş

Toate materialele de construcţie folosite la amenajarea zonei au fost donate şi prelucrate de localnicii din Valea Zălanului. Primarul din Malnaş speră ca, odată inaugurate aceste obiective, turiştii să vină în număr cât mai mare, mai ales ca accesul la baie şi mofetă este gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri